Čitaj mi

ZAVRŠNICA PROJEKTA „PROGOVORI DA VIDIM KO SI“

Uz podršku Grada Novog Sada, oko 300 učenika novosadskih osnovnih i srednjih škola, tokom četiri meseca pohađalo je radionice kulture govora održane u okviru projekta „Progovori da vidim ko si“. Završni događaj projekta, u formi javnog časa održan je danas u KS „Eđšeg“ a polaznici su tom prilikom demonstrirali stečena znanja i veštine na teme razgovetnosti, verbalne i neverbalne komunikacije, upotrebe reči i negovanja srpskog jezika.

Događaju je prisustvovao načelnik Gradske uprave za obrazovanje Radovan Kovačević koji je istakao da Grad Novi Sad pored toga što izdvaja velika sredstva za održavanje rada škola, podržava projekte čiji je cilј razvoj veština učenika.

- U proteklom periodu, zbog načina rada u školama koji je bio prouzrokovan korona virusom učenici su imali manje direktnog kontakta i komunikacije sa profesorima ili međusobno. Ove radionice prepoznali smo kao dobru priliku da im u tom smislu pomognemo i oslobodimo straha od komunikacije- izjavio je Radovan Kovačević.

Prema rečima predstavnika Udruženja "Izražajnost" koje realizuje ovaj projekat Milana Bosilјčića cilј radionica je da se mladi podstaknu da koriste više reči, da se jasnije izraze i da se kultura njihovog govora podigne ni viši nivo. On je objasnio da su učenici bili podelјeni u deset grupa i da je svaka grupa imala 16 sati obuke, da bi danas stekli veštine u načinu izražavanja, artikulaciji i tehnici glasa, neverbalnom izražavanju i drugim vidovima komunikacije.

Polaznici radionica, Nikola Sunajko učenik petog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ i Anđela Štiglić, učenica prvog razreda Srednje Elektrotehničke škole, izrazili su zadovolјstvo zbog stečenog znanja i iskustva ističući da su na radionicama, na kreativan i zanimlјiv način naučili kako da se bolјe izražavaju, koriste manje poštapalica i da pobede tremu od javnog izlaganja.

Novi Sad, 28. mart 2022. godine