Čitaj mi

ZAMENIK GRADONAČELNIKA PRIMIO DELEGACIJU GRADA ZAPREŠIĆA I HRVATSKOG NACIONALNOG VEĆA U REPUBLICI SRBIJI

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić primio je, u Gradskoj kući delegaciju Grada Zaprešića, na čelu sa gradonačelnikom Želјkom Turkom i delegaciju Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji koju je predvodila predsednica tog predstavničkog tela Jasna Vojnić.

Nakon što im je poželeo srdačnu dobrodišlicu u Novi Sad, zamenik gradonačelnika Milan Đurić je ukazao na dobru saradnju Grada i Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji, a zatim podsetio na projekte koje Grad Novi Sad realizuje, a koji doprinose prijatelјstvu između dva naroda.

- Kada govorimo o obnovi kulturnih spomenika, pre svega moramo da pomenemo projekat adaptacije spomen doma bana Josipa Jelačića, u Petrovaradinu za koji je Republika Srbija izdvojila sredstva u iznosu od oko 700 000 evra. U toku je druga faza radova koja dobro napreduje i siguran sam da ćemo uskoro staviti u funkciju taj spomenik kulture koji je važan za hrvatski narod, ali i za nas jer doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi našeg Novog Sada. Takođe, obnovlјen je i spomenik kompozitoru Josipu Runjaninu, radi se na obnovi crkve Svetog Jurija u Petrovaradinu u saradnji sa Vladom Vojvodine, a obnavlјa se i crkva Svetog Križa. Osim toga, važno je reći da Hrvatska zajednica ima svog predstavnika u MZ Petrovaradin i u različitim radnim telima, što govori o tome da Grad Novi Sad, kao multinacionalna i multikulturalna sredina poštuje principe jednakosti i ravnopravnosti svih građana - izjavio je Milan Đurić.

Gradonačelnik Grada Zaprešića Želјko Turk se zahvalio na dobrodošlici i čestitao Novom Sadu na tituli Evropske prestonice kulture. On je naglasio da je cilј posete predstavlјanje aktivnosti tog Grada, kao i mogućnost saradnje gradova Zaprešića i Novog Sada u oblastima obrazovanja, kulture, turizma i civilnog društva. Čelnici gradova su se složili da je buduća saradnja značajna pre svega u pogledu sticanja novih saznanja i razmene iskustava u tim oblastima.

Novi Sad, 4. mart 2022. godine