Čitaj mi

ZAJEDNIČKIM DELOVANJEM PROTIV NAVIJAČKOG NASILJA

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat "Samo je fer - plej navijač dvanaesti igrač". Projekat se sprovodi u oktobru i novembru na teritoriji Novog Sada i ima za cilj prevenciju i sprečavanje navijačkog nasilja.

- U našem gradu postoji ozbiljan problem prelivanja navijačkog nasilja sa tribina na ulice. Dobro je što je Policijska uprava, prva napravila iskorak i predložila projekat u koji se Grad Novi Sad uključio posredstvom Saveta za javni red i mir, međutim u rešavanju ovog društvenog problema moraju učestvovati sve državne institucije i pojedinci, a veliku odgovornost imaju i mediji - izjavio je Borko Ilić i dodao da navijačko nasilje nije nerešiv problem ali i da je potrebna volja svih nadležnih da se zajednički dođe do konkretnih rešenja kako bi se nasilje svelo na minimum i kako bezbednost Novosađana ne bi bila ugrožena.

Konferenciji su prisustvovali i zamenik načelnika Odeljenja policije, Policijske uprave u Novom Sadu  Velemir Kovačević, samostalni policijski inspektor u Odeljenju policije Đorđe Sokić i sekretar Fudbalskog kluba „Vojvodina“ Aleksandar Vlaškalić. Prisutni su se složili da je nasilje u sportu jedan od gorućih problema u gradu i naglasili da projekat nije usmeren protiv navijača, koje treba uključiti u rešavanje problema. Autor projekta Đorđe Sokić objasnio je da će aktivnosti koje će biti sprovedene u okviru realizacije projekta  podrazumevati distribuciju plakata i flajera, organizovanje javne tribine na kojoj će učestvovati i navijači, a budući da su učesnici nereda sve mlađi, biće organizovane i edukativne tribine u jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi. Projekat koji finansira Misija OEBS-a, realizuje policijska uprava u Novom Sadu, a partneri na projektu su Grad Novi Sad, FK "Vojvodina" i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Novi Sad, 11. oktobar 2012. godine