Čitaj mi

VRTIĆ U ORAHOVOJ ULICI NA JESEN POČINJE SA RADOM

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa članicom Gradskog veća za obrazovanje Dinom Vučinić i načelnikom Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejanom Mandićem obišao je završne radove na izgradnji novog vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u Orahovoj ulici. U izgradnju objekta na tri nivoa, ukupne površine 2.620 kvadrata i za uređenje dvorišta uloženo je preko 395 miliona dinara.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić je tom prilikom istakao da je briga o deci i porodici već godinama prioritetna oblast kojom se Grad bavi i da je u gradski obrazovni sistem ove godine uloženo više od 6,2 milijarde dinara, što je skoro četvrtina ukupnog budžeta Grada.

- Naš prioritet je izgradnja vrtića i obezbeđivanje novih kapaciteta za prijem dece kako bismo liste čekanja sveli na minimum. Ove godine je u planu izgradnja još tri moderna objekta na Veterniku, Adicama i Sajlovu, prvi u državi počeli smo da finansiramo boravak dece u privatnim vrtićima gde upisujemo oko 3400 dece, a boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ je potpuno besplatan. Danas imamo priliku da vidimo da su radovi na izgradnji vrtića PU „Radosno detinjstvo“ na Кlisi u završnoj fazi. Po završetku radova uslediće opremanje i očekujemo da vrtić koji može da primi oko 250 dece počne sa radom u septembru. Takođe, kako bismo doprineli lakšem funkcionisanju korisnika vrtića, ali i stanovnika ovog kraja i povećali njihovu bezbednost, radimo i na infrastrukturnom opremanju Orahove ulice i severnog dela Ulice Rade Smiljanova. U te radove i u izgradnju vrtića uloženo je oko pola milijarde dinara. Кlisa je veoma naseljen deo grada u koji smo od 2012. godine investirali oko 1,25 milijardi dinara- izjavio je zamenik gradonačelnika Milan Đurić.

Sa ponosom ističemo da je Grad Novi Sad prvi u državi počeo da finansira boravak dece u privatnim vrtićima, a da je boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ na inicijativu gradonačelnika Vučevića potpuno besplatan.

U okviru infrastrukturnog opremanja ulica, Uprava za građevinsko zemljište i investicije realizuje izgradnju saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom u Orahovoj ulici i severnom delu Ulice Rade Smiljanova. Radovi podrazumevaju izgradnju saobraćajnice sa proširenjem na pet metara, u ukupnoj dužini od 390 metara, kao i rekonstrukciju postojećih kolskih ulaza. Radi unapređenja bezbednosti pešaka, projektom su obuhvaćeni pešački prelazi, i platforme za umirenje saobraćaja. Ovaj projekat podrazumeva i izgradnju novih pešačkih staza i 26 parking mesta, vodeći računa o zelenim površinama i očuvanju postojećih stabala gde god je moguće. Osim saobraćajne infrastrukture, radi se i na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže kao i na izgradnji atmosferske kanalizacije, a biće postavljena i 23 stuba javnog osvetljenja sa LED izvorima svetla. U te radove investirano je blizu 100 miliona dinara i planirano je da budu završeni u novembru ove godine.

Direktorka PU „Radosno detinjstvo“ Marijana Popov je izrazila zadovoljstvo što Predškolska ustanova dobija još jedan, 73. vrtić. Ona je istakla da je objekat moderan i prilagođen novom programu po kojem Ustanova radi i objasnila da se time rešava problem liste čekanja dece sa Кlise.

Novi Sad, 4. jun 2021. godine