Čitaj mi

VOJNO-MEDICINSKI CENTAR OBELEŽIO 231. ROĐENDAN

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju 231 godine postojanja Vojno-medicinskog centra Novi Sad koje je održano u Master centru Novosadskog sajma. Tom prilikom gradonačelnik je naglasio da ta ustanova ima veliki značaj posebno imajući u vidu da Novi Sad nema gradsku bolnicu.

- Vojno-medicinski centar u Petrovaradinu u velikoj meri rasterećuje Klinički centar Vojvodine i Institut u Sremskoj Kamenici, i njen rad veoma je važan za očuvanje zdravstvene zaštite stanovnika ne samo Novog Sada nego i Vojvodine. Ta ustanova proslavlja 231. rođendan i zaista zaslužuje da izrazimo zahvalnost za sve šta su učinili. Iza zidova simbola Novog Sada, podgrađa Petrovaradinske tvrđave funkcioniše jedna od najboljih bolnica sa sjajnim osobljem. Grad pruža podršku radu Vojno-medicinskog centra, učestvuje u njegovom opremanju, a od posebnog značaja je i saradnja između Pokrajinske vlade i Ministarstva odbrane, jer je osnovni cilj što dostupnija zdravstvena zaštita za sve građane - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Obeležavanju godišnjice postojanja Vojno-medicinskog centra između ostalih prisustvovali su i Ministar odbrane Aleksandar Vulin i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković.

Vojnomedicinski centar je najstarija zdravstvena vojna ustanova u Evropi. Staro zdanje u Petrovaradinu, bilo je utočište ranjenicima i bolesnima tokom ratova Austro – Ugarske sa Turskom, dva svetska rata, ratova devedesetih, za vreme bombardovanja 1999. godine i tokom velikih poplava koje su zadesile Srbiju.

Ustanova dva veka i 31 godinu radi neprekidno, a poslednjih pet godina, osim vojnih osiguranika, u Vojno-medicinskom centru leče se i građani koji nemaju vojno osiguranje.

 

Novi Sad, 10. novembar 2017. godine