Čitaj mi

''VIDEOMEDEJA'' OD 14. DO 16. OKTOBRA U KC SVILARA

Međunarodni video festival ''Videomedeja'' biće održan od 14. do 16. oktobra 2021. godine u Kulturnoj stanici ''Svilara'', i to u duhu obeležavanja 25 godina postojanja Festivala. Tim povodom na konferenciji za novinare u Gradskoj kući govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, predsednica Udruženja ''Videomedeja'' Ivana Sremčević Matijević i PR tog Udruženja Marijana Topo. Kako je rečeno, ove godine ''Videomedeja'' će okupiti umetnike iz preko 40 zemalјa, a biće predstavlјeno ukupno 58 radova.

- Festival će nas upoznati sa najznačajnijim umetnicima koji se bave video radovima, animacijom, dokumentarnom i kratkom filmskom formom, koji eksperimentišu na polјima zvuka, slike i novih informacionih tehnologija. Grad podržava ovaj program i drago nam je što je projekat Evropska prestonica kulture otvorio jednu novu dimenziju saradnje među umetnicima različitih profila i uopšte, među onima koji deluju na polјu kulture. Rezultat te saradnje očituje se u kvalitetnim programima koji premašuju dosadašnje okvire. Čestitam ovaj značajan jubilej lјudima koji vode ''Videomedeju'' i želim im da nastave da odolevaju izazovima i da im nikada ne ponestane motivacije i inspiracije, a Grad će biti tu da ih podrži – naglasio je Dalibor Rožić.

Prema rečima Ivane Sremčević Matijević, ubuduće, ispred naziva Festivala stajaće ''internacionalni umetnički festival novih medija'', a tema ovogodišnjeg izdanja je ''Restart'' s obzirom na velike promene u svetu koje se odražavaju i na video umetnost.

- ''Videomedeja'' je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispolјava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike, a kroz savremene umetničke forme iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja, prvenstveno avangarde, a prikazanih kroz inovativne tehnologije i nove umetničke prakse – istakla je Ivana Sremčević Matijević.

Glavni takmičarski program predstavlјa selekciju radova, koji su izabrani na osnovu internacionalnog otvorenog konkursa, na koji je pristiglo oko 1000 radova. Ove godine u revijalnom delu programa publika će imati priliku da vidi dugometražni igrani film ''Žurka'' reditelјa i scenariste Aleksandra Davića, dokumentarni film ''Videorestart'' autorke Ivane Sremčević Matijević, a biće predstavlјeno i 14 najbolјih video radova, koji su nagrađivani u proteklih 25 godina. Nagrada ''Sfinga'' biće dodelјena za najbolјi video rad, a nagrada ''Bogdanka Poznanović'' za njbolјi medijski projekat. Programska satnica Festivala dostupna je na http://videomedeja.org/programska-satnica-2021

 

Novi Sad, 11. oktobar 2021. godine