Čitaj mi

U NOVOM SADU POČELA KONFERENCIJA „STVARANJE DIGITALNIH LOKALNIH SKUPŠTINA“

Konferencija „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“ održava se Kongresnom centru ''Master'' u Novom Sadu 30. i 31. oktobra, a cilj je da se prikaže kako digitalne tehnologije i društvene mreže dovode do značajnih promena u okruženju i kulturnom miljeu skupština na lokalnom nivou.
Konferenciju zajednički organizuju Grad Novi Sad i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, u okviru projekta: „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza“, koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i namenjena je predstavnicima skupština gradova i opština u Republici Srbiji.
Prisutne su na samom početku Konferencije pozdravili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) Karla Herši, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor.
- Ovde je pre svega reč o benefitu za građane, a ne za samu administraciju, jer je cilj da njima informacije i usluge lokalnih samouprava budu dostupnije. Novi Sad je od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ocenjen kao najbolja lokalna samouprava kada je reč o elektronskom izdavanju građevinskih dozvola. Radi se i na razvijanju e-uprave, ali Novi Sad je najpre regionalni IT centar sa snažnim univerzitetom i velikom investicijom izgradnje novog Naučno-tehnološkog parka, i sve je to umreženo u kontekstu ove priče. Takođe, Skupština Grada gotovo je u potpunosti prešla na elektronsko vođenje sednica, uključujući dostavljanje skupštinskog materijala i komunikaciju sa odbornicima – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.
Prema rečima predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković živimo u vremenu kada se bez digitalizacije ne može.
- Skupština RS je lider u odnosu na ostale organe uprave kada govorimo o e-parlamentu, digitalizaciji i otvaranju prema građanima. Nedavno nas je Interparlamentarna unija prepoznala kao primer dobre prakse, ne samo u regionu već i u svetu, što je veliki kompliment za nas. Naš način rada predstavili smo drugim učesnicima Konferencije Interparlamentarne unije održane u Sankt Peterburgu prošle sedmice. Građani su dobitnici u ovom procesu jer se stvara mogućnost za bolju interakciju sa organima uprave, skraćenje postupka i dostupnost informacija koje su im potrebne u svakodnevnom životu – kazala je Gojkovićeva.
Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli ocenila je da je digitalizacija veoma važna za efikasnost i transparentnost rada lokalnih samouprava, i da predstavlja moćan alat za jačanje demokratije, te da Švajcarska agencija za razvoj povećava podršku takvim projektima u Srbiji.
Predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) Karla Herši istakla je da napredak tehnologije umnogome utiče na komunikaciju i svakodnevni život ljudi i zahvalila se Švajcarskoj što će prezentovati inovacije u toj oblasti na korist građana Srbije.