Čitaj mi

U NOVOM SADU OBELEŽEN SVETSKI DAN SRPSKOG KOLA

Povodom obeležavanja Svetskog dana srpskog kola, na Studentskom trgu Univerzitetskog kampusa održana je manifestacija kojoj je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac. Sa cilјem da se promoviše kolo kao kulturna baština, manifestaciju su organizovali Studentski centar Novog Sada, Folklorni ansambl “Vila” i SKUD “Železničar”, a pored članova kulturno-umetničkih udruženja događaju su prisustvovali studenti Novosadskog univerziteta i građani koji su se igrom uklјučili u obeležavanje ovog datuma.

Pozdravlјajući prisutne zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac naglasio je da je negovanje različitosti i kulturno-istorijskog nasleđa, u saradnji sa celokupnom društvenom zajednicom, jedna od osnovnih karakteristika Novog Sada, kao Evropske prestonica kulture.

- Današnjom manifestacijom obeležavamo Svetski dan Srpskog kola, kulturne baštine kojom se ponosimo, a koja je prepoznata i od strane UNESKA, na čiju Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa je uvrštena 2017. godine. Veoma mi je drago što su organizatori ovogodišnje manifestacije, pored kulturno-umetničkih društava, na ovaj događaj pozvali sve Novosađane, a posebno što su se naši studenti, u velikoj meri, odazvali tom pozivu. Kolo simbolizuje radost, jedinstvo i povezanost – vrednosti koje mladi na najbolјi način predstavlјaju. Osim toga, važno je da, današnja omladina koja odrasta u eri globalizma, bude svesna da ima pravo, ali i obavezu da sačuva svoju posebnost  - izjavio je Igor Crnobarac.

Prisutnima su se, tom prilikom obratili student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Igor Knežević, kao i predsednik Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i rukovodilac novosadskog ansambla "Vila" Milorad Lonić, a zatim su članovi “Vile”, AKUD-a “Branko Krsmanović”, Ansambla Temišvarskog univerziteta “Timisoara”, KUD-a “Stevan Mokranjac” iz Beča i Ansambla “Jednota” iz Gložana, odigrali splet srpskih kola.

U okviru obeležavanja Svetskog dana srpskog kola, 4. i 5. novembra održava se Festival zlatnih ansambala Srbije, tokom kojeg će biti nagrađena najuspešnija folklorna udruženja i pojedinci.

Novi Sad, 5. novembar 2022. godine