Čitaj mi

U AVGUSTU 15. TAMBURICA FEST NA TVRĐAVI

Na konferenciji za novinare na Petrovaradinskoj tvrđavi najavlјen je tradicionalni muzički festival „Tamburica fest“, čija je ovogodišnja zemlјa-prijatelј Turska. Konferenciji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, direktor „Tamburica festa“ Jovan Pejčić, kao i osnivač i direktor festivala „Balkan Panorama“ iz Izmira Sali Salini. Tom prilikom je potpisan i Protokol o saradnji između „Tamburica festa“ i „Balkan Panorama film festivala“ iz Turske, a pored potpisnika, u ime grada-domaćina prisutnima se obratio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada za međunarodnu saradnju Aleksandar Petrović.

- Radujemo se snimanju dugometražnog dokumentarnog filma o tamburici, o deceniji i po trajanja festivala, nadaleko poznatog i afirmisanog i van granica naše zemlјe i Novog Sada. Time će na najslikovitiji način biti dočarani prebogato kulturno nasleđe i turistički potencijali Vojvodine, a posebno Novog Sada - Evropske prestonice kulture. S obzirom na to da je ovogodišnja zemlјa-prijatelј festivala Turska, iskoristićemo tu okolnost da u zvaničnu posetu našem gradu pozovemo predsednika Opštine Alanja da poseti Novi Sad i da tada potpišemo Pismo o namerama o uspostavlјanju saradnje - rekao je Aleksandar Petrović.

Direktor „Tamburica festa“ Jovan Pejčić se zahvalio Gradu Novom Sadu na podršci koju u kontinuitetu, dugi niz godina pruža festivalu i pozvao Novosađane i sve lјubitelјe tamburaške muzike da od 19. do 21. avgusta dođu na Tvrđavu i uživaju u zvucima tamburice.

- Prepoznatlјivi smo u svetu po kvalitetu i po prijatelјstvima koje tokom trajanja festivala sklapamo, a upravo zbog učvršćivanja prijatelјstava sa državama iz celog sveta, pre pet godina smo uveli kategoriju „zemlјa-prijatelј“. Do sada su kulturno-muzičku misiju festivala prepoznali, a zatim i podržali Rusija, NR Kina, Mađarska i Italija, a ove godine je to Turska. Muzika nas sve povezuje i gradi mostove prijatelјstva, a kamera je tu neophodna da beleži divne događaje i čuva od zaborava, kao što će uraditi i ovaj dokumentarni film čija je realizacija već u toku - rekao je Jovan Pejčić.

Osnivač i direktor festivala „Balkan Panorama“ iz Izmira, profesor režije Sali Salini je naglasio da je taj festival, sa balkanskom tematikom najveći festival u Turskoj, a da je cilј da bude najjači u Evropi.

- Veoma smo zadovolјni ozbilјnom i profesionalnom saradnjom sa „Tamburica festom“ i gostoprimstvom u Novom Sadu. Lepo je kad zemlјe sarađuju na ekonomskom nivou, ali najveći utisak na društvo trajno ostavlјaju te vrste događaja koje imaju veze sa kulturom ili umetnošću. Trag prijatelјstva ostaje u vremenu, narodi se bolјe upoznaju, a što smo bliskiji međusobno, to je manje konflikta. Ovaj Protokol koji smo potpisali nije samo formalni čin, jer ćemo se potruditi da od septembra već krenemo sa post-produkcijom filma. On neće biti klasičan, hronološki prikaz trajanja festivala, već bogatstvo različitosti u kulturi, muzici i lepoti sa ovih prostora – rekao je Sali Salini i dodao da se nada da će premijera filma biti narednog maja u Izmiru na festivalu „Balkan Panorama“.

Novi Sad, 23. jul 2021. godine