Čitaj mi

STUDENTI CIRIŠKOG UNIVERZITETA U POSETI NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući studente učesnike projekta “Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori” Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta, kao i njihove profesore. Osnovni cilј tog projekta je da se studenti upoznaju sa kulturom, običajima i obrazovnim sistemom u ovom delu Evrope, a kako je OŠ „Petefi Šandor“ jedan od partnera u ovom projektu, prijemu je prisustvovao i direktor škole Zoltan Arđelan.

- Sa zadovolјstvom sam prihvatio predlog da studenti i profesori Ciriškog Univerziteta posete Gradsku kuću, a posebno zbog toga što dolaze u Novi Sad već sedmi put, a to je znak dobre saradnje. Oni obilaze škole u gradu i prigradskim naselјima i upoznaju se sa nastavom, ali borave i u porodicama učenika naših škola i dobijaju kompletnu sociološku sliku našeg društva. To je divna prilika da se pokažemo u dobrom svetlu, jer imamo uređene škole sa dobrim programima rada, ali smo i pristojni i dobri lјudi, i nismo strašni kako su nas nažalost poslednjih decenija prikazivali u određenim zapadnim medijima. Siguran sam da će ponovo doći i da će nove generacije moći da se upoznaju sa našim gradom i državom, a uveren sam da su oni najbolјi ambasadori, jer je živa reč najbolјa reklama – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Direktor OŠ „Petefi Šandor“ Zoltan Arđelan rekao je da je Projekat značajan i za školu, i za grad, ali i za našu državu.

- Studenti se vraćaju prezadovolјni iz našeg grada, i od početka Projekta već ima blizu 300 studenta koji su počeli da rade kao nastavnici, učitelјi i profesori, i koji pronose dobar glas o nama. Ideja projekta i jeste bila da se eliminišu predrasude, a ovo upoznavanje sa kulturom, školskim i političkim sistemom šalјe lepu sliku o onome što imaju priliku da ovde dožive i vide – kazao je Arđelan.

Profesor Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta Radmila Milović-Blikenstorfer kaže da su se odlučili za Novi Sad zbog zajedničke karakteristike koju imaju Vojvodina i Švajcarska, a to je multikulturalnost.

- U Švajcarskoj živi preko 200 000 Srba, i važno nam je bilo da studenti iz te zemlјe upoznaju ovu kulturu i steknu ispravnu predstavu o lјudima – istakla je Radmila Milović-Blikenstorfer. Studentkinja Nikolina Jajić, koja je rođena u Švajcarskoj, a poreklom je iz Srbije, kaže da su i ona i njene kolege oduševlјeni Novim Sadom i Srbijom, i da se osećaju kao kod kuće.

Novi Sad, 6. septembar 2018. godine