Čitaj mi

PROMOCIJA TRANSPLANTACIJE I DONACIJE ORGANA „ŠANSA ZA NOVI ŽIVOT“

Povodom obeležavanja meseca donacije organa širom sveta i Evropskog dana donacije organa, član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj prisustvovao je akciji „Šansa za novi život“. Akcija koju organizuje Klinički centar Vojvodine u saradnji sa Savezom bubrežnih invalida Vojvodine, posvećena je promociji transplantacije i donacije organa, a u njoj su učestvovali i članovi udruženja Pantransplant, kao i opštinske organizacije dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih invalida Novi Sad.

- Mi smo ovde da skretanjem pažnje javnosti pružimo podršku ljudima kojima je potreban ili će biti potreban transplantiran organ kako bi im se spasio ili poboljšao kvalitet života. Mora se raditi mnogo na podizanju svesti o tome koliko je važna transplatacija koja je nekada jedino rešenje za pacijente. Grad godinama podržava ovakve akcije kako bismo našim sugrađanima približili ideju o transplataciji, digli svest građana na viši nivo i obaveštavanjem šire javnosti odagnali nedoumice i dileme, da bi se u krajnjem ishodu lečili mnogi teški bolesnici. - rekao je prof. dr Aleksandar Kiralj i dodao da se nada da će u budućnosti sve više ljudi zauzeti afirmativan stav o donaciji organa i potom se prijaviti za donorsku karticu.

Trenutno se u Srbiji nalazi preko 1100 pacijenata koji čekaju novi bubreg, 50 pacijenata koji čekaju novu jetru i oko 10 pacijenata koji čekaju novo srce, dok u Vojvodini 180 pacijenata čeka novi bubreg, više od 10 pacijenata čeka novu jetru, a iz dana u dan se broj ovih pacijenata povećava. Svi građani zainteresovani za doniranje oragana mogu da pozovu broj telefona 021 52 01 41 i u Donorskom informacionom centru Vojvodine dobiju sve neophodne informacije.

 

Novi Sad, 13. oktobar 2011. godine