Čitaj mi

PROMOCIJA DONACIJE ORGANA NA STUDENTSKOM TRGU

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj prisustvovao je zdravstveno promotivnoj akciji u okviru nedelje promocije transplantacije i donacije organa na Univerzitetu u Novom Sadu. Akciju je organizovao Klinički centar Vojvodine u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata kroz niz aktivnosti, kako bi se što veći broj studenata informisao o značaju transplantacije i donacije organa.

- Odlično je što studenti Univerziteta u Novom Sadu mogu da se informišu o transplantaciji i donaciji organa. Postoji nedovoljna informisanost, kao i zablude o ovoj temi, ali ako sa stanovništvom više budemo razgovarali i ako omasovimo ovakve akcije, siguran sam da će predrasude i zablude da blede. Zadovoljstvo mi je da vidim kako studenti potpisuju donorske kartice i time pokazuju humanost i ljudsku solidarnost – rekao je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj.

Skupu je prisustvovala i koordinatorka projekta “Šansa za novi život” Kliničkog centra Vojvodine dr Jelica Alargić koja je istakla da s obzirom na to da se godišnje uradi mali broj transplantacija, koje ne zadovoljavaju ni 10% potreba, neophodna je kontinuirana, oprezna i dozirana edukacija građanstva o značaju transplantacije i donacije organa.

Pored akcije na Studentskom trgu, tokom nedelje organizovana su predavanja o transplantaciji i donaciji organa za zdravstvene radnike Zavoda za zdravstvenu zaštitu, a zatim je organizovan i niz radionica kako bi se studenti upoznali sa datom temom.


Novi Sad, 26. oktobar 2011. godine