Čitaj mi

PRODUBLjUJE SE SARADNјA NOVOG SADA I BOKELjSKIH GRADOVA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević boravi u Crnoj Gori gde je došao u uzvratnu posetu na poziv predsednika Opštine Budva Marka Carevića. Naime, delegacija Budve je boravila u aprilu ove godine u Novom Sadu, gde su započeti inicijalni razgovori na mnogo tema, a posetom novosadske delegacije tom crnogorskom gradu samo se intenzivira dugogodišnja saradnja i topli prijatelјski odnosi koji su građeni godinama unazad.  Gradonačelnik Vučević je tim povodom danas prisustvovao sastanku na kojem su pored Marka Carevića, prisutni bili i predsednik Skupštine Opštine Herceg Novi Želјko Otović i  predsednik Opštine Tivat Želјko Komnenović.

S obzirom na to da je primarni cilј ove posete nastavak razgovora i razmena iskustava u vezi sa pripremom Budve, koja se zajedno sa tim opštinama, kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine, sagovornici su najviše pažnje posvetili tom segmentu saradnje.

Gradonačelnik Vučević se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i naglasio da je Novi Sad spreman da sva do sada stečena znanja stavi na raspolaganje, kako bi se Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi što bolјe pripremili za proces kandidature na najbolјi mogući način.

- U Crnoj Gori nas uvek dočekuju iskreni prijatelјi i tradicionalno gostoprimstvo. Pre sedam godina smo i mi bili na samom početku celog EPK procesa, a sada kao pobednici, sa zadovolјstvom delimo naša znanja sa prijatelјskim gradovima i opštinama. Predstavncima opština sa teritorije Boke Kotorske preneo sam važnu poruku, a to je činjenica da mogu da računaju na finansijsku podršku Republike Srbije za sve velike investicione projekte koji imaju za cilј bolјitak građana ovog dela Crne Gore. Kada se usaglase oko onoga što misle da je najvažnije za zajednicu, spremni smo da zajedno finansiramo te kapitalne projekte, u skladu sa međunarodnim pravom i ugovorima, po istom principu po kojem smo postupali i u Bosni i Hercegovini pomogavši više puta projekte iz te države. To je od najvećeg interesa za građane koji tu žive, a time gradimo čvrst i stabilan put prijatelјstva i regionalne stabilnosti - rekao je Miloš Vučević i najavio da će uskoro uslediti i potpisivanje formalnog Protokola između Tivta i Novog Sada, kao i da ga raduje što je ova letnja sezona na primorju mnogo uspešnija od prethodne.  

- Veoma cenimo bogata iskustva Grada Novog Sada koji se ovenčao tom prestižnom evropskom titulom u oblasti kulture i velika nam je čast što će nam naši prijatelјi iz Srbije pružati podršku u pripremama za prezentaciju naših primorskih gradova u najbolјem svetlu – rekao je domaćin sastanka Marko Carević i dodao da je ovaj susret odlična prilika da se utanače detalјi u vezi sa dolaskom najbolјih novosadskih učenika u Budvu.
Predsednik Skupštine Opštine Herceg Novi Želјko Otović rekao je da je od izuzetnog značaja da bokelјski gradovi u budućnosti bolјe sarađuju, ne samo međusobno već i sa regionom.

- Pored razgovora o kulturi, pričali smo o stvarima koje će promeniti životni standard naših građana, a u pitanju su infrastrukturni projekti koji su preko potrebni Boki Kotorskoj. Izuzetno sam ponosan na činjenicu što je Republika Srbija izrazila spremnost za učešće u takvim projektima, jer smo mi usmereni jedni na druge i moramo sarađivati – rekao je Otović.

Predsednik Opštine Tivat Želјko Komnenović istakao je kao fokus današnjeg sastanka regionalnu saradnju i to da su razgovori vođeni u cilјu unapređenja standarda života svih građana.

- Dajemo novi intenzitet saradnji Novog Sada i crnogorskih gradova, prvo preko EPK  projekta, ali tu su i infrastrukturni projekti važni za stanovnike Boke Kotorske. Hvala na podršci gradonačelniku Vučeviću, i na lepim vestima u vezi sa finansijskom i logističkom podrškom iz Srbije – istakao je Želјko Komnenović.

Novi Sad, 12. jul 2021. godine