Čitaj mi

PRIJEM ZA DOBROVOLjNE DAVAOCE KRVI

Povodom Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljilјana Koković primila je višestruke dobrovolјne davaoce krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive - dobitnike plakete „Široko srce“.

- Grad Novi Sad zahvalјujući velikom broju volontera Crvenog krsta i humanih građana ima dobro razvijeno i organizovano dobrovolјno davalaštvo krvi čime je omogućeno da zdravstveni instituti i klinike imaju dovolјne količine krvi. Veoma mi je drago što na današnji dan mogu da vam se zahvalim što nesebično pomažete onima kojima je pomoć najpotrebnija. Grad Novi Sad prepoznaje značaj svih pojedinaca, organizacija i institucija koji su ujedinjene na ovom važnom zadatku i nastaviće da ih podržava u svim segmentima delovanja – rekla je Ljilјana Koković.

„Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život“ je ovogodišnji moto Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi. U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada ovaj datum obeležava kao i prethodnih godina brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, kao i fokusom na globalnu medijsku kampanju radi podizanja javne svesti za potrebom i važnošću sigurne i blagovremene snabdevenosti krvlјu.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić zahvalio se Gradu na snažnoj podršci.

- S ponosom možemo reći da je u Novom Sadu tokom 2017. godine prikuplјeno preko 13 000 jedinica krvi, a posebno nas raduje što imamo 2400 prvih davanja. Crveni krst dobro sarađuje sa novosadskim srednjim školama i Univerzitetom kao i sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, a tako će nastaviti i ubuduće - naglasio je Dragan Lazić.

Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dr Sanja Bogdanović zahvalila je svim davaocima krvi na njihovoj humanosti i nesebičnosti i uputila im čestitke povodom ovog međunarodnog praznika.

-Oni su nam izuzetno dragoceni, kao i saradnja sa Crvenim krstom koji nam pomaže u organizovanju akcija za prikuplјanje krvi i lečenje pacijenata. Želim da pozovem i ostale građane koji do sada nisu dali krv da se uklјuče u porodicu davalaca, a to mogu učiniti u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine koji se nalazi u Hajduk Velјkovoj ulici br. 9 a – rekla je dr Sanja Bogdanović.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo pet davalaca krvi, za 75 davanja 25 davalaca, a za 50 davanja 58 davalaca. Plaketu „Široko srce“ za 2016. godinu dobilo je devet kolektiva. Prisutnima na prijemu obratili su se i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratolјub Brklјača, kao i Ljubomir Rakić u ime nagrađenih koji je krv dao preko 100 puta.

-Preko 35 godina dajem krv i ovo je jedna vrsta našeg testamenta društvu i naše nastojanje da ga učinimo bolјim i humanijim – rekao je Ljubomir Rakić.

Svetski dan dobrovolјnih davalaca krvi službeno je ustanovlјen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovolјno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hilјade života svaki dan.

Novi Sad, 14. jun 2018. godine