Čitaj mi

PREDSTAVNICI SRPSKOG NACIONALNOG VIJEĆA IZ HRVATSKE POSETILI NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić primio je delegaciju Srpskog nacionalnog vijeća iz Republike Hrvatske koju čine potpredsednik Vlade Republike Hrvatske Slobodan Uzelac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović i predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac. Tom prilikom gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog njihove posete i naglasio da Novi Sad ima intenzivnu saradnju sa Srpskim nacionalnim vijećem iz Republike Hrvatske.

- Pre nekoliko meseci u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća primili smo decu koja su bila gosti učenika novosadskih škola, a sada se dogovaramo o uzvratnoj poseti naše dece Hrvatskoj, kako bi i oni mogli da vide kako se živi u susednoj republici. Mnogo naših sugrađana je poreklom sa prostora Republike Hrvatske i povezani smo na različite načine. Saradnja između dveju država je intenzivna, tako da ćemo imati mnogo tema za razgovor – istakao je gradonačelnik Pavličić.

Potpredsednik Vlade Republike Hrvatske Slobodan Uzelac zahvalio se na gostoprimstvu i rekao da je poseta Novom Sadu prilika za razmatranje pitanja koja su od posebne važnosti za Srbe u Hrvatskoj.

– Prvo, to je pitanje naše uloge u završetku procesa povratka izbeglica. Srpsko narodno veće je inicijator obilja poslova u završenim pripremnim radovima za predstojeću donatorsku konferenciju koja bi trebala pomoći državi Srbiji i drugim državama u regionu da finansijski podnesu rešavanje, verovatno, jednog od najakutnijih problema, a to su pre svega ljudi u kolektivnim centrima i drugi koji su bez krova nad glavom- rekao je Slobodan Uzelac i zahvalio gradonačelniku na pažnji koju poklanja rešavanju pitanja izbeglica.

Novi Sad, 24. novembar 2011. godine