Čitaj mi

PREDSTAVLjENA KNјIGA ''NOVOSADSKI OLIMPIJCI''

Knjiga ''Novosadski olimpijci'' autora Dobrivoja Antonića, u prisustvu brojnih proslavlјenih sportista i paraolimpijaca, predstavlјena je u Svečanim salonima na Petrovardinskoj tvrđavi. Knjiga je izdanje Asocijacije sportskih veterana iz Novog Sada, a govori o 121 novosadskom olimpijcu, o onima koji su  učestvovali na Igrama od 1896. godine do 2016. i postigli sjajne rezultate uz pomoć trenera i drugih sportskih radnika i novinara.

Prisutnima na promociji knjige, obratili su se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Asocijacije sportskih veterana Zoran Pančić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Malјković, recezent knjige Đorđe Perišić i autor knjige Dobrivoje Antonić.

- Ovaj događaj je svojevrsna najava onoga što nas čeka krajem sedmog meseca, odnosno početka Olimpijskih igara, po kojima se nekad i vreme računalo. Olimpijski duh jači je i od pandemije i svih izazova savremenog čovečanstava. Knjiga je posvećena svima koji su promovisali naš grad i državu. To je način da im se zahvalimo, da im odamo priznanje i da kažemo koliko su nas obradovali svojim uspesima. Asocijacija sportskih veterana je još jednom pokazala da njene članove ne napušta sportski duh što je bitno za celu zajednicu. Čestitam prof. Antoniću na pisanju ove izvanredne knjige, a Božidaru Malјkoviću poručujem da povede, do sada, najjači srpski tim u Tokio i da nam donesu dobre vesti. Nek pobeđuju gde god mogu, a da iz poraza samo nauče kako da budu jači – rekao je gradonačelnik Vučević.

Autor Dobrivoje Antonić rekao je da je radni i životni vek proveo u Novom Sadu, u sportu, pa je tako i nastala knjiga ''Novosadski olimpijci''.

- Nјu su zapravo uspesima ispisali novosadski olimpijci, a ja sam ih samo zabeležio. Zajednička nam je obaveza da je dopunjujemo svake četiri godine, i to zajedno, oni koji se takmiče, koji pišu i koji podržavaju – istakao je Antonić.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Malјković izjavio je da su Novi Sad i njegov gradonačelnik poznati po tome što prepoznaju višedimenzionalni značaj sporta za društvo.

- Ja vidim ogroman potencijal u višenacionalnom Novom Sadu, jer tu su najzdravija i najčvršća deca. Najbolјi košarkaš sveta Nikola Jokić je iz Bačke – poručio je Malјković.

Novi Sad, 15. jun 2021. godine