Čitaj mi

PREDSTAVLJENA KNJIGA ''JASENOVAC: AUSCHWITZ OF THE BALKANS USTAŠKA IMPERIJA OKRUTNOSTI''

Knjiga prof. dr Gideona Grajfa ''Jasenovac: Auschwitz of the Balkans ustaška imperija okrutnosti'' predstavlјena je u svečanoj sali Matice srpske, a u programu su učestvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, ambasadorka Izraela dr Alona Fišer-Kam, akademik Darko Tanasković i autor.

-Dugujemo veliku zahvalnost svima onima koji govore o istini koja se tiče i našeg naroda, a posebno imajući u vidu konstantne pokušaje visokih državnika susednih zemalјa da se ospore razmere stradanja Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu. Ova knjiga na objektivan način prikazuje te događaje, a nemamo pravo da ćutimo, i to ne da bismo se vraćali u istoriju, već da se takvo zlo više nikada i nigde ne ponovi. Svako ko je borac za istinu je dobrodošao u Novi Sad. Ne zaboravimo da je to grad stradalnik, koji je pretrpeo velike žrtve od fašističkog režima u Drugom svetskom ratu – rekao je gradonačelnik Vučević.

Prof. dr Gideon Grajf zahvalio se na prijatelјskoj dobrodošlici i istakao da je cilј njegovog dolaska uspostavlјanje saradnje između dve države i njihovih akademskih institucija.

-Ovo je prilika da se predstavi tužna i tragična istorija koja je bila skrivana decenijama, i krajnje je vreme da se razotkriju zločini kriminalnog ustaškog režima koji je brutalno ubio stotine hilјada Srba, Jevreja, Roma i lјudi drugih nacija. O zločinima treba govoriti otvoreno i moja publikacija nastoji da ispriča stvarnu priču o kojoj se godinama ne zna dovolјno – izjavio je autor.

Ambasadorka Izraela rekla je da je počastvovana što učestvuje u promociji knjige o Jasenovcu koja osvetlјava jedan od tragičnih trenutaka u istoriji Srba i Jevreja.

-Treba da se suočimo sa vlastitom istorijom i da iz holokausta izvučemo lekciju kako se takve stvari ne bi ponovile u budućnosti nikome – kazala je Alona Fišer-Kam.

Prema oceni predsednika Matice srpske prof. dr Dragana Stanića, ova knjiga smešta fenomen Jasenovca u komparativni međunarodni kontekst, veoma je živopisna i utemelјena na mnogim argumentima. Između ostalih, promociji knjige prisustvovala je i Jelena Radojčić Buhač koja je preživela logor Jasenovac Stara Gradiška, i kojoj je 89 rođaka nestalo u Drugom svetskom ratu.

Novi Sad, 27. avgust 2019. godine