Čitaj mi

PREDSTAVA "NEBESКI DIVAN TOŠE AČANSКOG" IZVEDENA U POZORIŠTU MLADIH

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je premijeri predstave "Nebeski divan Toše Ačanskog" Udruženja za očuvanje i negovanje srpske tradicije "Zvuci s kamena". Predstava, koja je počela tačno u 19.18 i završila se u 20.18 časova, realizovana je u čast stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine kraljevini Srbiji i pobede u Velikom ratu.

- Stogodišnjica istorijskih datuma koji su imali presudnu ulogu za naš narod jeste prilika da se ti događaji na adekvatan način i sa različitih aspekata predstave široj javnosti. Večeras ćemo imati priliku da, iz ugla običnog čoveka koji je život dao za slobodu, doživimo te velike i teške dane u srpskoj istoriji. Tom ambijentu doprineće sjajna glumačka i muzička ekipa, i ovaj čin Udruženja "Zvuci s kamena" je za svaku pohvalu. Najpre moramo negovati i čuvati našu tradiciju, a tek onda hrabro pristupiti i modernim tokovima u kulturi i umetnosti. Jedino na taj način možemo celovito delovati na tim poljima. Upravo zbog tog balansa, ali i podsticanja različitosti kroz medije putem kojih će se ljudi bolje poznavati pa sami tim i razumeti jedni druge, Novi Sad jeste istinska Evropska prestonica kulture – naglasio je Dalibor Rožić.

Po rečima autora, predstava je bazirana na priči Toše Ačanskog sa Salajke, koji je u rat otišao kao mobilisani vojnik Austrougarske, i jedan je od mnogobrojnih srpskih vojnika, koji su nestali na Solunskom frontu i vode se kao N.N. na Zejtinličkom vojničkom groblju.

Scenario je napisao Vladimir Bajić iz Udruženja "Zvuci s kamena", naslovnu ulogu igra glumac Narodnog pozorišta iz Beograda, Novosađanin Aleksandar Saša Đurica, a učestvuju i Maksim Mudrinić, Novosadski tamburaši, Miodrag Miša Blizanac i "Zvuci s kamena".

Novi Sad, 7. decembar 2018. godine