Čitaj mi

PODRŠKA GRADA NOVOG SADA OBELEŽAVANјU MESECA RODITELjSTVA

Tokom juna UNICEF širom sveta obeležava Mesec roditelјstva sa cilјem  da se istakne važnost uloge roditelјa i staratelјa u razvoju dece. Projekat „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditelјstvu“, realizuje se kao deo programa „Podrška podsticajnom roditelјstvu kroz igru“ a koji zajedno sprovode UNICEF, Stalna konferencija gradova i opština Srbije (SKGO), konzorcijum institucija i organizacija koji čine: Gradski zavod za javno zdravlјe Beograd, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima kao i institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku fondacije LEGO.

Grad Novi Sad je prepoznao značaj podrške roditelјstvu i deci u godinama ranog razvoja i formirao je Radno telo za podršku podsticajnom roditelјstvu i razvoju dece uzrasta do šest godina u cilјu unapređenja postojećih i definisanju novih mera javne politike u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditelјstvu“. U ovaj projekat uklјučeni su i Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, Institut za javno zdravlјe Vojvodine, Dom zdravlјa „Novi Sad“ i Centar za socijalni rad Grada Novog Sada.

Tokom juna 2021. godine će se realizovati obuka za praktičare za intersektorski program „Podsticajno roditelјstvo kroz igru“, u okviru projekta „Razigrano roditelјstvo u praksi – jačanje sistema za intersektorski program podrške roditelјstvu“ namenjena za praktičare iz sledećih ustanova, učesnika projekta i to: Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Instituta za javno zdravlјe Vojvodine, Doma zdravlјa „Novi Sad“ i Centra za socijalni rad Grada Novog Sada.

Grad Novi Sad će i kroz ovaj projekat nastaviti da jača sistem podrške roditelјima/staratelјima u prvim godinama odrastanja deteta, kroz obezbeđivanje usluga podrške roditelјstvu i predstavlјaće model dobre prakse drugim opštinama. On ima razvijen sistem usluga u oblasti dečije zaštite i podrške roditelјima, kroz razne vidove a najznačajniji je besplatan boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ za preko 16.000 dece i subvencionisanje boravka u privatnim predškolskim ustanovama za 3.400 dece.

U skladu sa Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom Grad Novi Sad obezbeđuje novčanu pomoć za prvo dete, novčanu pomoć za trojke, novogodišnju novčanu pomoć, novogodišnji poklon, novčani poklon povodom Dana Grada, besplatnu ishranu dece u osnovnim školama, pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata, naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

Novi Sad, 1. jun 2021. godine