Čitaj mi

POČINјU "ANTIĆEVI DANI" U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je konferenciji za novinare održanoj povodom predstojećih "Antićevih dana" na kojoj je objavlјeno da će manifestacija "Antićevi dani" početi sutra i da će trajati do subote 14. marta. Ovogodišnja manifestacija, osma po redu, pod nazivom "Plavi čuperak ne stari: 1965-2015", posvećena je jubileju 50 godina od prvog izdanja čuvene zbirke pesama "Plavi čuperak". Tom prilikom, član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović istakao je da će ovogodišnji "Antićevi dani" biti upravo u tom znaku. 

- Odbor manifestacije usvojio je i inicijativu da se podigne spomenik plavom čuperku, spomenik koji je značajan za sećanje na Miku Antića i koji će povezivati sve Novosađane zato što su mnogi odrastali uz ovu zbirku pesama i znaju šta je plavi čuperak - kazao je Vučenović, dodajući da će inicijativa biti upućena Savetu za kulturu Skupštine Grada Novog Sada. On je dodao da će, iako "Antićevi dani" formalno traju tri dana, Grad nastaviti da ukazuje na značaj Miroslava Antića i njegovo pesništvo.

Nagrada "Miroslav Antić" za 2014. godinu, koja se svake godine dodelјuje za najbolјu zbirku poezije, pripala je Marjanu Čakareviću za zbirku pesama "Jezik" u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Draško Ređep, član stručnog žirija nagrade "Miroslav Antić", obrazložio je jednoglasnu odluku o dodeli nagrade, rekavši da "poput Miroslava Antića, Čakarević istražuje u rasponu od konkretnog jezika svojega vremena do jezika univerzalija".

Trodnevni program počinje sutra u podne otvaranjem izložbe izdanja "Plavog čuperka" u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. U okviru manifestacije održaće se okrugli sto o "Plavom čuperku", potom promocija antologije "Devet boja Banata" Draška Ređepa i knjige "Blagost iščekivanja" Milovana Mrkajića, izložba najbolјih dečijih radova sa likovnog konkursa "Svako ima svoj plavi čuperak", te susret pesnika Moše Odalovića sa decom i takmičenje recitatora. Poslednjeg dana manifestacije delegacija Grada položiće venac na grob pesnika i na spomenik Miroslavu Antiću u Dunavskom parku, dok će nagrada "Miroslav Antić" laureatu biti uručena u Gradskoj kući.

Novi Sad, 11. mart 2015. godine