Čitaj mi

POČELO PRVO SVETSKO PRVENSTVO U LOVU SOMA BUĆKOM „SRBIJA 2019“

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je svečanosti povodom otvaranja Prvog svetskog prvenstva u lovu soma bućkom „Srbija 2019“. Svetsko prvenstvo se održava do 10. jula 2019. godine na rekama Dunav, Tisa i Drina, odnosno u Novom Sadu – Petrovaradinu, Kanjiži i Malom Zvorniku. Organizator prvenstva je Savez rekreativnog i sportskog ribolova „Savez bućkaroša Srbije“.

-Grad Novi Sad je ponosan što je u kalendar brojnih sportskih događaja uvrstio još jedan, a to je Svetsko prvenstvo u lovu soma bućkom ''Srbija 2019'' i time ponovo opravdao titulu grada sporta. Naš grad će ugostiti veliki broj takmirača iz Srbije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Polјske, Italije, Austrije i Španije, što će svakako povolјno uticati i na turizam,  jer će za vreme održavanja prvenstva biti realizovano nekoliko stotina noćenja. Ova manifestacija doprineće promociji sporta, zdravog načina života, i približavanju Novog Sada i naše zemlјe široj javnosti kao izvanredne ribolovačko-turističke destinacije. Čestitam organizatorima, učesnicima želim sportsku sreću i da ova manifestacija postane tradicionalana- rekao je Aleksandar Petrović.

Predsednik Saveza bućkaroša Srbije i predsednik organizacionog odbora Prvog otvorenog Svetskog prvenstva u lovu soma bućkom „SRBIJA 2019“ Vojislav Stamenković je rekao da Srbija ima najjaču bućkarošku ligu na svetu i najveći teren pogodan za taj način ribolova, što je i doprinelo kvalifikaciji za održavanje ovog prvenstva.

-Vlada Republike Srbije odobrila je da u nazivu takmičenja bude ime Srbija, jer smo uspeli da bućku očuvamo kao zaštitni znak Srbije i da je uvrstimo u turistički brend naše zemlјe. Mi smo zapravo borci za očuvanje bućke, borci za njeno pravilno definisanje i nadasve borci za vraćanje što većeg broja mladih lјudi na reke, uz jedan novi pristup prirodi, kroz njeno pobolјšanje i očuvanje- rekao je Vojislav Stamenković.

On je takođe dodao da je prvenstvo otvorenog tipa i da je do sada je prijavlјeno oko 50 ekipa iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bugarske, Slovačke, Češke, Polјske, Italije, Austrije i Španije. Svečanosti povodom otvaranja prvenstva su takođe prisustvovali i predsednik Udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“ iz Petrovaradina i potpredsednik organizacionog odbora Svetskog prvenstva Jovan Eror, predsednik Udruženja sportskih ribiolova „Bratstvo“ iz Kanjiže i predsednik Opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić,

Novi Sad, 30. jun 2019. godine