Čitaj mi

POČELI MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I 26. IZLOŽBA UMETNOSTI ,,ART EKSPO’’

Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti ,,Art Ekspo’’ počeli su danas, svečanim otvaranjem u Hali ,,Master“ Novosadskog sajma. Prisutnima su se, tim povodom obratili generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković, pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić i zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić koji je istakao da se Novi Sad ponosi ljudima koji su deo njegovog kulturnog života i koji svojim delovanjem čine Srpsku Atinu centrom svetske umetnosti.

- Sajam knjiga je za nas od posebnog značaja i dobro je što će se i ove godine sresti pisci, izdavači, kritičari i publika i što ta priredba uspešno traje. Negovanje pisane reči, kulture i umetnosti, negovanje različitosti jeste trajno opredeljenje Novog Sada i drago mi je da u godini titule Evropske prestonice kulture to nedvosmisleno pokazujemo- izjavio je Milan Đurić i dodao – Ponosni smo na Novosadski sajam koji motiviše pisce i stvaraoce nagradama „Laza Kostić“ i „Zaharije Orfelin“ i promoviše bibliotekarstvo kao neodvojivi deo književnosti i obrazovanja. Grad Novi Sad nastaviće da zdušno podržava razvoj kulture jer kultura povezuje ljude, briše granice i postaje motor razvoja čitave zajednice.

Manifestacije je svečano otvorio počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga, pesnik Matija Bećković. On je naglasio da bi događaji kao što je Sajam knjiga uvek trebale da budu otvorene i da bi to bilo najprimerenije da se desi baš u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture.

- Knjiga je najvažniji čovekov izum, sa tog prestola nije je sklonio nikada niko i ona će biti na kraju, kao što je bila na početku. Ovo je „Sajam knjiga“, a mogli bi da kažemo i „Sajam knjige“ jer knjiga je samo jedna i iz te jedne su nastale sve ostale - rekao je Matija Bećković.

U okviru ceremonije svečanog otvaranja, upriličeno je i uručenje književne nagrade Novosadskog sajma „Laza Kostić“. Za najbolje izdanje između dva sajma nagrada je pripala Jovici Aćinu za zbirku priča „Banja“, objavljenu u izdanju zrenjaninske „Agore“ i Zoranu Đeriću za zbirku poezije „Pesme produženog trajanja“ u izdanju Kulturnog centra „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada. Nagradu za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu dobila je Vesna Aleksić za knjigu „Dugo mačje leto“ u izdanju „Kreativnog centra“ a dobitnici nagrade za izdavački poduhvat godine su  Izdavačka kuća „Prometej“ i Biblioteka grada Beograda za knjigu „Nastanak evropskih jezika“.

Međunarodni sajam knjiga i 26. Izložba umetnosti „Art ekspo“ traju do 10. marta, radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova. Ulaz je besplatan za sve programe, osim za događaje koje u Hali 1 organizuje Fondacija „Novi Sad- Evropska prestonica kulture“.

Novi Sad, 3. mart 2022. godine