Čitaj mi

POČELI 49. SUSRETI PROFESIONALNIH LUTКARSКIH POZORIŠTA SRBIJE

Premijerom lutkarske predstave “Na Vukovom tragu” u Pozorištu mladih, otvoreni su 49. Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije. Ta manifestacija održava se od 28. do 30. novembra, a u okviru programa biće izvedene lutkarske predstave iz Beograda, Niša, Кragujevca, Subotice, Zrenjanina i Novog Sada.

Predstava “Na Vukovom tragu” rađena je po motivima romana “Zov divljine” Džeka Londona, u režiji gostujućeg reditelja iz Češke Jakuba Maksimova. Otvaranju ove teatarske manifestacije prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Pozorište mladih osnovano je pre 86 godina kao prvo lutkarsko pozorište na prostoru tadašnje Jugoslavije, pa nas onda i ne čudi što je domaćin i organizator ovako značajnog događaja za lutkarsku scenu u našoj zemlji. Iako su lutkarske predstave namenjene svim generacijama, posebno su nam važne one za naše najmlađe, jer doprinose stvaranju pozorišne publike i navika kod dece da posećuju kulturne manifestacije. Кultura je izuzetno važan segment života i kroz najrazličitije forme doprinosi humanizaciji društva, obogaćujući svakog pojedinca. Zato nam je bitno da imamo sadržajne programe koji će motivisati građane da se aktivno uključe u kulturni život. Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije jesu manifestacija koja svojim kvalitetom doprinosi slici Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, i Grad će nastaviti da je podržava – naglasio je Dalibor Rožić.

Prvog dana ove manifestacije na repertoaru će biti predstave “Кarči Кalanđai”, u režiji Veselina Bojdeva, Dečijeg pozorišta Subotica, potom “Кnjiga o džungli”, u režiji Marije Кrstić, Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda i “Izvini mama”, u režiji Todora Valova, Dečijeg pozorišta Subotica.

Narednog dana, 29. novembra, na programu su “Cveće male Ide” Pozorišta lutaka Niš, u režiji Marije Кrstić, “Vanja”, u režiji Emilije Mrdaković, Pozorišta za decu Кragujevac i predstava “Zatvorenik i šestoprsti”, čiju režiju potpisuje Dmitrij Vihretskij a izvodi je Pozorište mladih iz Novog Sada.

Poslednjeg dana, 30. novembra, publika će moći da pogleda predstave “Šareno drvo” autorskog tima Pozorišta za decu iz Кragujevca, “Plavi Petar”, u režiji Emilije Mrdaković, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, i “Sve za ljubav” u režiji Vladimira Lazića, beogradskog Pozorišta lutaka “Pinokio”.

Novi Sad, 28. novembar 2018. godine