Čitaj mi

POČELA MANIFESTACIJA „NEDELjA KOSOVA I METOHIJE U MATICI SRPSKOJ“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je manifestaciji „Nedelja Kosova i Metohije u Matici srpskoj“ koja se održava u cilju predstavljanja savremenog stvaralaštva Srba sa Kosova i Metohije.

- Organizovanjem ove manifestacije pokazujemo koliko je važno da očuvamo jedinstvo kako bismo osigurali opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pa samim tim i da budemo jedinstveni kada je u pitanju širenje kulture i stvaralaštva, negovanje kulturne tradicije naših sunarodnika. Znamo da je ovo vreme velikih iskušenja za naš narod, za našu državu, i zato treba da pokažemo koliko imamo duha, i da pokažemo da za nas Kosovo i Metohija nije mit, već stvaran život, i razgovor o budućnosti. Pred nama je deo lepote stvaralaštva našeg naroda sa Kosova i Metohije, i to u najstarijoj srpskoj književnoj, kulturnoj i naučnoj instituciji - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prisutnima se obratio i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, a predavanje "Značenje božura u narodnim umotvorinama sa Kosova i Metohije" održala je prof. dr Valentina Pitulić, dok je o "Kontekstu i razvoju kulture u getu" govorio mr Živojin Rakočević.

Izložbu "Prištinska škola, Savremeno srpsko slikarstvo na Kosovu i Metohiji" otvorio je Nebojša Jevtić.
„Nedelja Kosova i Metohije u Matici srpskoj“ trajaće od 26. februara do 2. marta, a tokom petodnevnog programa, svojim životom i stvaralaštvom predstaviće se profesori, pisci, slikari, glumci, studenti, umetnici i crkveni velikodostojnici sa Kosova i Metohije.

Novi Sad, 26. februar 2018. godine