Čitaj mi

POČELA IZGRADNJA NOVOG OBJEKTA ŠKOLE 'MILAN PETROVIĆ'

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić položio je kamen temeljac za izgradnju novog objekta škole 'Milan Petrović', ustanove čiji je vaspitno obrazovni program rada i rehabilitacije namenjen deci i mladima, uzrasta od 15-27 godina, sa ometenošću u razvoju.

- Naša namera je bila da deci koja imaju posebne potrebe obezbedimo dobre uslove za školovanje, odnosno uslove kakve i zaslužuju. Novi Sad je prvi grad koji je investirao u izgradnju objekta ovog tipa, i ove godine u te svrhe izdvojili smo 160 miliona dinara, a približno toliko planiramo da obezebdimo i za sledeću. Reč je o zaista velikom i važnom projektu, i uprkos ekonomskoj krizi nastojaćemo da ga što pre završimo, jer će tako biti u potpunosti zadovoljene obrazovne potrebe mladih sa ometenošću u razvoju. - izjavio je gradonačelnik Igor Pavličić.

Zbog specifičnosti programa rada koji će se odvijati u objektu, on će biti sačinjen od nezavisnih, ali u isto vreme i povezanih ,celina-blokova koji će biti smešteni u prizemlju : učionički blok za realizaciju nastave, fiskulturni kojeg čine sala i bazen za rehabilitaciju, radionički blok koji se sastoji od frizerske, kulinarske, grafičko-tekstilne, molersko-stolarske i mašinske radionice, a na spratu će biti pozicionirani administracija škole i internat.

- Ovo će biti ustanova od velikog značaj za Novi Sad, za Vojvodinu i državu, ali i mnogo šire, zbog toga što će biti pristupačna deci sa različitim smetnjama u razvoju, a pružaće i servisnu podršku lokalnoj zajednici. Projektom je predviđeno 40 soba internatskog smeštaja za višestruko ometenu decu, koja neće biti prinuđena da, zbog invaliditeta, izostanu iz sistema školovanja u Srbiji- istakla je direktor škole 'Milan Petrović' Slavica Marković.

Nova zgrada škole 'Milan Petrović' gradi se u ulici Bate Brkića bb i zauzimaće ukupno 7244.64 m2 površine, a investitor je JP 'Poslovni prostor'.

Novi Sad, 13. novembar 2009. godine