Čitaj mi

PESMOM PEVAČKIH GRUPA IZ ZAGREBA NAJAVLjEN FESTIVAL ''BISERNA GRANA''

Zamenik šefa kabineta gradonačelnika Novog Sada Miodrag Milošević prisustvovao je koncertu pevačkih grupa ''Zvizde'' i ''Sinovi atara'' iz Zagreba koji su najavili predstojeći festival ''Biserna grana''. Organizator dolaska ovih vokalnih sastava je Međunarodni centar za usluge u kulturi (Zagreb), pri kojem deluje Posudionica i radionica narodnih nošnji, koja poseduje najveću zbirku originalnih nošnji i koja će ove godine na Festivalu predstaviti izuzetno vredne i retke primerke nošnji Srba iz Hrvatske.

- Izuzetno je važno da svi narodi neguju svoju tradiciju i običaje, i sve svoje karakteristike koje ih izdvajaju i čine prepoznatljivima. Upravo očuvanjem svog identiteta doprinosimo lepoti različitosti. Biserna grana je jedini festival u našoj zemlji koji predstavlja narodnu nošnju, i na svoj način služi plemenitom cilju koji sam pomenuo. Festival je prilika da se upoznamo sa raznovrsnim nošnjama iz različitih delova naše zemlje, ali i regiona, koje pričaju priče o vremenu u kojem su nastale i podsećaju nas na zasluge naših predaka za sve ono u čemu danas uživamo – istakao je Miodrag Milošević.

Kulturno – informativni centar ''Mladost'' Futog organizuje Festival nošnje, nakita i oglavlja u subotu 5. oktobra od 16.00 časova u pozorištu KIC ''Mladost''. Koncert etno-ansambla SERBOPLOV predviđen je u 17.00 časova. Festival ''Biserna grana'' u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje i oglavlja koje su prikazane van klasičnog nastupa na sceni. Cilj festivala je da ukaže na značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa, a okuplja kulturno – umetnička društva Vojvodine, Srbije i goste iz regiona koji u revijalnom delu programa predstavljaju svoju narodnu nošnju. Na dosadašnjim festivalima, a ovo je šesti po redu, svoje nošnje je prikazalo više od 60 kulturno – umetničkih društava.

Novi Sad, 4. oktobar 2013. godine