Čitaj mi

OTVORENA KULTURNA STANICA ''SVILARA''

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković prisustvovali su predstavlјanju budućeg izgleda kreativnog distrikta „Kineska“, kao i otvaranju nove kulturne stanice „Svilara“.

Novootvorena kulturna stanica ''Svilara'', na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile, predstavlјa jedinstven, samoodrživ centar za društvene aktivnosti, kulturne sadržaje i kreativno izražavanje. Pvodom otvaranja tog prostora upriličena je i izložba umetnice Gale Čaki, koja je okupila 14 slikara iz celog sveta, a pored izložbe publika će moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača koji na različite načine istražuje svilu.

- Danas obeležavamo 74 godine od oslobođenja Novog Sada od fašizma, od dana kada su nam naši preci izborili pravo na budućnost. Stvaranjem novih sadržaja pokazujemo da verujemo u budućnost i da imamo sposobnost da našoj deci omogućimo uslove za dalјi razvoj. Srećan sam što se ideje, koje smo prezentovali pre par godina i koje su posmatrane sa sumnjom, danas realizuju. Pre 44 godine neko je zatvorio ovu fabriku, a mi je sada otvaramo sa novim sadržajem i vrednošću, i ovako ujedinjeni, mnogo brže i lakše rešavamo stvari. Ovaj projekat je koštao 62 miliona dinara bez pdv-a, 65 posto novca obezbedila je Vlada Srbije, a preostalih 35 posto Grad Novi Sad – naglasio je gradonačelnik Vučević i zahvalio se Vladi Republike Srbije, kao i građanima almaškog kraja i Podbare, bez čije podrške, kako je ocenio, ne bi bilo uspeha.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da će se Srbija u četvrtoj industrijskoj revoluciji predstaviti kao zemlјa koja stvara.

- Razvoj ovih projekata je deo platforme Srbija stvara (Serbia creates) koja afirmiše vrednosti savremene Srbije, priznate u svetu po svojoj kreativnosti i inovtivnosti u svim sektorima privrede i na svim nivoima društva. Ovaj koncept ima za cilј da prepozna i podrži umetničko i svako drugo stvaralaštvo, sa posebnim akcentom na promociji tog stvaralaštva u zemlјi i svetu, sa cilјem promene imidža naše zemlјe. Kreativci i inovatori su naš najveći izvozni potencijal i naša razvojna šansa za 21. vek – istakla je Ana Brnabić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da su Pokrajinska vlada, Grad Novi Sad, Fondacija „Novi Sad 2021 - EPK" i RTV Vojvodina, postigli dogovor da se započne realizacija još jednog novog, važnog projekta. Reč je o adaptaciji objekta Radija Novi Sad i Studija M, u budući muzej 20. veka, kojim će upravlјati Kulturni centar ''Miloš Crnjanski'' a sadržaj će osmisliti Fondacija, te će, posebno Studio M, biti mnogo zastuplјeniji u kulturnom životu.

Kako je rečeno prilikom prezentacije, budući kreativni distrikt ''Kineska'' sastojaće se od više objekata u kojima će biti smešteni atelјei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa i slično. Prema rečima Nemanje Milenkovića Projekat ''Novi Sad 2021 – EPK'' odlično je ocenjen od strane Evropskog komesara za kulturu, a do 2021. godine treba da bude otvoreno šest kulturnih stanica čime domaći umetnici i kreativni stvaraoci iz svih oblasti, ali i oni iz regiona i sveta, dobijaju novo mesto i prostor za svoje stvaralaštvo, njegovo predstavlјanje u javnosti i razmenu ideja.

Novi Sad, 23. oktobar 2018. godine