Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA „POVRATAK U CENTAR” U EĐŠEGU

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju izložbe „Povratak u centar” posvećenoj desetogodišnjici obnove Kulturne stanice Eđšeg.

- Izuzetna mi je čast i zadovolјstvo što prisustvujem izložbi posvećnoj jubileju obnove Kulturne stanice Eđšeg kojoj je pre deset godina vraćen stari sjaj. Tako je Eđšeg vratio epitet popularnog mesta za okuplјenje u gradu, i u njemu je realizovano više od 1700 događaja, predstavilo se preko 25 hilјada umetnika, a programe je ispratilo oko sto hilјada posetilaca. Kulturne stanice prepoznate su kao inovativan i autentičan kulturni model sa cilјem da kultura iz centra stigne do najudalјenijih delova grada. Primer za to su kulturne stanice u Bukovcu, Rumenki i Klisi. Kroz decentralizaciju kulture, svaki sugrađanin je uklјučen u kreiranje nove kulturne slike grada što je od izuzetnog značaja za Evropsku prestonicu kulture. Kulturne stanice predstavlјaju nove mostove kulture koji povezuju i uklјučuju građane, umetnike, organizacije i ustanove kulture, a nastavićemo da ih otvaramo gde god to bude bilo potrebno - rekao je Dalibor Rožić.

Eđšeg je nekad bio sedište Novosadskog građanskog strelјačkog društva, i mesto gde su njegovi članovi mogli da praktikuju gađanje u metu iz puške, a pored pored sportsko-takmičarske i rekreativne uloge, on je građanima služio i za uživanje u koncertima, balovima i obrazovnim programima. Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom Vojvodine, a prikazuje strelјačke spomen-mete, pravlјene za nekadašnje pobednike strelјačkih takmičenja. Publika će imati priliku da upozna odličja koja su predstavlјala pobednike takmičenja u scenama povezanim sa strelјaštvom i lovom. Izložba će trajati do 12. januara 2023. godine i svi zainetresovani posetioci će moći da je pogledaju radnim danima od 10 do 18 časova.

Novi Sad, 1. decembar  2022. godine