Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA POSVEĆENA JUBILEJU KARLOVAČKE GIMNAZIJE

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju izložbe „Karlovačka gimnazija - 230 godina od osnivanja“.  Izložba je otvorena u  Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima, u organizaciji Muzeja grada Novog Sada. Cilј izložbe je da upozna posetioce i širu javnost sa istorijatom ove znamenite školske institucije koja, osim Spomen-biblioteke kao  najstarije i najbogatije školske biblioteke u Srbiji, poseduje i dragoceni herbarijum koji je nastao krajem 18. i početkom 19. veka i danas se nalazi u školi.

- Od svog osnivanja, pa do danas Karlovačka gimnazija predstavlјa zanačajan deo srpske istorije i kulture. Ona je bila i ostala svetionik srpske prosvete i duhovnosti. Zato jubilej koji danas proslavlјamo ima veliki značaj za sve. Mnogi znameniti lјudi su bili karlovački đaci i profesori i izložba je sjajna prilika za sve da se upoznaju sa bogatom istorijskom građom - rekao je Dalibor Rožić.

Na izložbi će biti prikazana osnivačka povelјa, originalne fotografije, udžbenici, svedočanstva, školske sveske, učila i delovi gimnazijskih zbirki, a biće dostupna za posetioce od 23. oktobra, uz pridržavanje svih mera radi sprečavanja širenja infekcije Kovid 19.

Novi Sad, 22. oktobar 2021. godine