Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA "PAJA JOVANOVIĆ - SLIKE BALKANA"

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović otvorio je u Zbirci strane umetnosti Muzeja Grada Novog Sada, izložbu "Paja Jovanović - slike Balkana". Autor izložbe je Petar Petrović, istoričar umetnosti i viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

- Paja Jovanović je slikar koji je obeležio XIX i XX vek srpskog slikarstva. Mi smo veoma ponosni što je upravo on oslikao ikonostas Saborne srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu. Zahvaljujući dobroj saradnji Muzeja Grada Novog Sada i Narodnog muzeja u Beogradu Novosađani imaju priliku da se kroz dela ovog velikog srpskog slikara upoznaju sa istorijom i folklorom srpskog i drugih naroda sa ovih prostora. Uveren sam da će pokazati zainteresovanost i u velikom broju posetiti izložbu - izjavio je pomoćnik gradonačelnika Vanja Vučenović i proglasio izložbu otvorenom.

Na izložbi koja gostuje u Zbirci strane umetnosti Muzeja Grada Novog Sada, od 3. aprila do 4. maja 2013. godine, publici je predstavljeno sedamnaest slika i crteža ovog značajnog srpskog slikara, koje su deo fonda Narodnog muzeja u Beogradu. Njihova tematika je vezana za istoriju i folklor balkanskih prostora kojima je umetnik bio fasciniran.

Novi Sad, 3. april 2013. godine