Čitaj mi

OTVOREN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA I 14. MEĐUNARODNI SAJAM OBRAZOVANJA „PUTOKAZI“

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je svečanom otvaranju Sajma zapošlјavanja i 14. međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“ u hali „Master“ Novosadskog sajma. Promocija obrazovanja za sve i afirmacija doživotnog obrazovanja, osnovni su cilјevi Međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi”, kao i predstavlјanje oko 500 obrazovnih profila. Pored fakulteta na Sajmu nastupaju i naučni instituti, privatni fakulteti, visoke i srednje škole sa teritorije Vojvodine, a promoviše se i ponuda obrazovnih institucija u inostranstvu.
Tom prilikom Radojević je istakao da je Sajam zapošlјavanja jedna od mera za koju se pokazalo da ima dobre efekte.

- Zaista nema logičnije stvari nego da ova dva sajma budu organizovana zajedno. Danas, kada govorimo o ekonomiji znanja siguran sam da bez dobrog i kvalitetnog obrazovanja nema prilike ni za dobru i kvalitetnu privredu, niti za zapošlјavanje. Ove godine Grad Novi Sad je izdvojio rekordnih 160 miliona dinara za Akcioni plan zapošlјavanja, i veliko je interesovanje za sve programe u okviru plana. Trenutno su aktuelna tri programa - za pripravnike, stručnu praksu i javne radove. Svi konkursi Nacionalne službe za zapošlјavanje su otvoreni i zaista je velika šansa za mlade lјude i teže zapošlјive kategorije stanovništva da pokušaju da pronađu zaposlenje. Kada pogledamo statistiku, u Novom Sadu u 2017. godini je zaposleno 5200 lјudi više nego godinu dana ranije, a u 2018. godini je čak 7200 više zaposlenih nego 2017. godine. Znači da je za dve godine zaposleno više od 12 hilјada lјudi u Novom Sadu, i kada pogledamo prihode od poreza na plate vidimo da je to enormno povećanje u budžetu Grada. To jeste dokaz da sve ove mere daju odlične rezultate – naglasio je Milorad Radojević i dodao da je današnji sajam pravo mesto za mlade lјude i đake zainteresovane za buduće poslove.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević pozdravio je prisutne i rekao da je Sajam obrazovanja još jedna dobra prilika da se bolјe razume uloga obrazovanja u modernom društvu i dinamika promena koju određuju znanje i njegova involviranost u kvalitet svakodnevnog života.

Grad Novi Sad i Nacionalna služba za zapošlјavanje – Filijala Novi Sad, organizovali su jednodnevni 28. Sajam zapošlјavanja, koji će trajati od 10 do 15 časova, u auli Master centra. Učešće na sajmu zapošlјavanja je potvrdilo preko 60 poslodavaca koji su prijavili više od 1200 slobodnih radnih mesta u komercijalnoj, trgovačkoj, građevinskoj, ugostitelјskoj, tekstilnoj, ekonomskoj, saobraćajnoj i IT struci.

Najveću šansu da pronađu posao imaju radnici u proizvodnji i trgovini, a priliku će dobiti i informatičari, ekonomisti, farmaceuti, menadžeri, komercijalisti, zidari, tesari, poslastičari, magacioneri, vozači i drugi.

Paralelno sa Sajmom obrazovanja koji će trajati do 9. marta, održavaju se i Sajam knjiga i Izložba umetnosti od 5. do 11. marta.

Novi Sad, 7. mart 2019. godine