Čitaj mi

OTVOREN ČETVRTI MEĐUNARODNI SAJAM SAOBRAĆAJA – „TRAFFIC SOLUTIONS EXPO“

Međunarodni sajam saobraćaja „TRAFFIC SOLUTIONS EXPO“ počeo je danas, svečanim otvaranjem u Kongresnom centru ,,Master“ Novosadskog sajma. Prisutnima su se tim povodom obratili ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović, pokrajinski sekretar za građevinarstvo, energetiku i saobraćaj Ognjen Bjelić, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Stojković koji je istakao da je Novi Sad, u ovom trenutku, izuzetno važna tačka razvoja saobraćaja na nivou čitave zemlјe.

-Razvoj i upravlјanje saobraćajem, u današnje vreme povećane mobilnosti i kontinuiranog uvećavanja broja vozila, jesu prioritetne teme, pri čemu ne trebamo nikada izgubiti iz vida ekološke aspekte. Fruškogorski koridor sa tunelom, brza pruga, četvrti most koji će biti veza za pomenuti koridor, predstavlјaju projekte od nacionalnog i regionalnog značaja, a njihovi važni segmenti su realizovani, ili se realizuju u našem gradu. Grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, apsolutno uviđa koliko je važna saobraćajna infrastruktura za ekonomski napredak, i koliko je bitno plansko upravlјanje saobraćajem. Zato je Grad agilan partner koji u maksimalnim rokovima izvršava svoje obaveze kako bi kapitalne nacionalne investicije bile što pre završene. Što se tiče gradskog saobraćaja, u putnu infrastrukturu se ulaže mnogo i kontinuirano, s tim da podjednako vodimo računa o biciklističkom saobraćaju kao ekološki najbezbednijem. Velika su ulaganja Novog Sada u širenje mreže biciklističkih staza i u njihovo održavanje. Grad, u nameri da stimuliše njihovu upotrebu, takođe subvencioniše nabavku bicikala građanima. Ulažemo i u vozni park javnog gradskog prevoznika, nastojeći da vozila što manje zagađuju okolinu, te favorizujemo ona koja koriste CNG, odnosno nabavlјamo električne autobuse – rekao je Vladimir Stojković.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović istakao je da se u Srbiji projektuje i gradi više od 1200 km auto-puteva i brzih saobraćajnica. 

-Na pomolu je završetak brze pruge koje će spojiti dva najveća grada u Srbiji, za samo 30 minuta vožnje. Takođe je od izuzetnog značaja  povezivanje gradova u Vojvodini izgradnjom auto- puteva Sombor – Kikinda i Beograd -Zrenjanin -Novi Sad- naglasio je ministar Momirović.

Pokrajinski sekretar za građevinarstvo, energetiku i saobraćaj Ognjen Bjelić je rekao da Vojvodina na pravcu značajnog pobolјšanja saobraćajne infrastrukture.

-Istakao bih najvažnije projekte poput Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice Sombor – Kikinda, auto-puta Beograd -Zrenjanin -Novi Sad, a otvaranjem brze pruge Beograd - Novi Sad otpočeće novo poglavlјe u železničkom saobraćaju u našoj zemlјi. Sektor saobraćaja ima ogroman značaj za ukupan privredni razvoj s obzirom na to da je usko povezan sa svim granama privrede – rekao je Ognjen Bjelić.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je naglasio da je ovogodišnje izdanje sajma prilagođeno konferencijskom formatu sa bogatim programom.

-Sajam je izuzetna prilika da se stručnoj i široj javnosti prezentuju najznačajniji aktuelni projekti i aktivnosti na brojnim panel diskusijama koje su posvećene bezbednosti u saobraćaju, saobraćajnoj infrastrukturi i usaglašenosti TEN-T standarda železničke mreže Zapadnog Balkana i Srbije- rekao je Slobodan Cvetković.

Novi Sad, 17. mart 2022.