Čitaj mi

OTKRIVENA PLOČA SA NATPISOM PROLAZ SRĐANA ALEKSIĆA U NOVOM SADU

Pomoćnik gradonačenika Novog Sada Vladimir Kopicl pozdravio je skup upriličen povodom otkrivanja ploče sa natpisom Prolaz Srđana Aleksića u Novom Sadu. Prolaz koji spaja ulicu Zmaj Jovinu 4 i ulicu Ilije Ognjanovića 26 nosi ime ovog tragično nastradalog mladića koji je pre 16 godina ubijen dok je pokušavao da zaštiti sugrađanina Alena Glavovića, tokom ratnih sukoba u Trebinju.

- Zajednička je obaveza svih nas da stavimo važan akcenat na čuvanje od zaborava heroja kao što je bio Srđan Aleksić. Ime Srđana Aleksića je snažan simbol borbe za vrednosti zajedničkog života, simbol koji je itekako važan za Novi Sad, grad koji počiva na vrednostima različitosti, tolerancije i suživota. Imenovanje prolaza po Srđanovom imenu snažna je poruka građanima, ne samo Novog Sada, već i cele Vojvodine i Srbije, da niko ne može i ne sme biti proganjan ili na bilo koji način diskriminisan zbog svoje verske, rasne, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti. Stavljanjem njegovog imena na ovu ploču, mi mu saopštavamo jedno veliko hvala. – istakao je Vladimir Kopicl u svom obraćanju.

Dinko Grukonjić, predstavnik Građanske Vojvodine, koja je pored Igmanske inicijative bila jedna od pokretača akcije da ovaj prolaz dobije ime Srđana Aleksića, dodao je da je Novi Sad prvi grad na prostoru bivše SFRJ koji je shvatio da se njegovo herojstvo ne sme zaboraviti, da ono jeste simbol, odnosno put ka katarzi i ozdravljenju jednog društva, kao i put ka normalizaciji odnosa i obnavljanja prijateljstva između zemalja i naroda u regionu.

Novi Sad, 23. jul 2009. godine