Čitaj mi

OTKRIVEN SPOMENIK KRALJU PETRU I KARAĐORĐEVIĆU I ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kralјevini Srbiji, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otkrili su spomenik kralјu Petru I Karađorđeviću na Trgu republike u Novom Sadu.

- Novi Sad je ponosan što je dobio svog prvog konjanika, kao trajno svedočanstvo o jednom velikom vladaru i Velikom ratu iz kojeg je naš narod izašao kao pobednik, ali sa tugom koju čitav vek nosi zbog golgote kroz koju je prolazio, zbog više od milion i dvesto hilјada naših junaka koji su zaspali večnim snom. Spomenik kralјu Petru I Karađorđeviću podseća na ponos i čast srpskog naroda, na one koji su proživeli pakao Prvog svetskog rata jer su branili svoju zemlјu da bismo mi danas mogli da živimo u slobodi – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Brojnim građanima, kao i predstavnicima države Srbije, diplomatskog kora, prijatelјskih gradova iz regiona i sveta, obratio se i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

- Vojvodina nikada nikom drugom do Srbiji neće pripadati. Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ali Srbiju nikada niko nije uspeo da pokori, pa neće ni oni koji to danas pokušavaju. Danas na ovom slobodnom komadu naše zemlјe poručujemo da ćemo se boriti za svaki novi put, za svaku fabriku, za znanje i život dostojan potomaka lјudi koji su nam izborili slobodu, znajući da nastavlјamo svetu nit koju su nam ostavili. Sa lјubavlјu i entuzijazmom gradićemo Srbiju koja brine za sve svoje građane, bez obzira na njihovu veru i poreklo, koja će imati nova rešenja za stare probleme. Nećemo stati sve dok ponosom ne zablista lice svakog našeg grada, sela i varošice – istakao je Aleksandar Vučić.

U okviru programa na Trgu republike nastupili su hor Gimnazije ''Jovan Jovanović Zmaj'', orkestar Garde vojske Srbije, a odlomak iz govora kralјa Petra I Karađorđevića interpretirao je glumac Lazar Ristovski.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je i otvaranju Muzeja prisajedinjenja Vojvodine Kralјevini Srbiji, kao i Svečanoj akademiji koja je održana u Srpskom narodnom pozorištu. Na toj manifestaciji zajednički su nastupili Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta, a prisutnima su se obratili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Novi Sad, 25. novembar 2018. godine