Čitaj mi

ODRŽANA TRIBINA O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU ZA OSOBE STARIJE OD 65 GODINA

Tribina o bezbednosti u saobraćaju za osobe starije od 65 godina održana je u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada. Na kampanji posvećenoj licima ove starosne dobi proteklih meseci radile su Agencija za bezbednost saobraćaja i kompanija „Ninamedia“.

Tribinu je otvorio član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić, rekavši da statistika nije sjajna i da je najbitnije da lјudi budu realni prema sebi i svojim sposobnostima.

- Izuzetno je važno da se lјudi informišu i da nemaju predrasude, da razmišlјaju o sebi. Frekvencija saobraćaja je povećana, a lјudi u trećoj dobi imaju slabije psiho-fizičke i motorne funkcije. Statistika nije sjajna i zato se borimo da bude bolјa - rekao je Kravić.

Na tribini je u ime Agencije za bezbednost saobraćaja govorio Branko Stamatović, predstavlјajući rezultate i statističke podatke istraživanja o ugroženosti u saobraćaju lica starijih od 65 godina.

Saobraćajni inženjer Zoran Despotović ukazao je prisutnima na šta sve treba da obrate pažnju kao učesnici u saobraćaju - kao vozači, suvozači, pešaci ili biciklisti.

O uticaju konzumiranja lekova i promenama u opštem zdravstvenom stanju koje dolaze sa godinama u ime Doma zdravlјa „Novi Sad“ govorio je viši medicinski tehničar Nenad Vukas. Prema podacima, lica starija od 65 godina u Republici Srbiji čine oko 18% ukupnog broja stanovništva. Svaka četvrta osoba koja je izgubila život u saobraćajnoj nezgodi pripada upravo toj grupi, što je 25% od ukupnog broja smrtno stradalih.

Građani stariji od 65 godina čine 10% osoba povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Novi Sad je bio prvi u nizu od deset gradova u kojima će u narednim nedelјama biti održane tribine namenjene osobama starijim od 65 godina, a na kojima će govoriti predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, saobraćajni inženjeri i zdravstveni radnici.

Novi Sad, 9. mart 2017. godine