Čitaj mi

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA KOORDINACIONOG TIMA ZA OBNOVU ALMAŠKOG KRAJA

Konstitutivna sednica Koordinacionog tima za obnovu prostorne kulturno-istorijske celine Almaški kraj održana je danas u Gradskoj kući, u Novom Sadu. To radno telo osnovao je gradonačelnik Novog Sada, a zadatak mu je da koordinira aktivnostima urbanističko-arhitektonskog uređenja i radovima na uređenju dela fasada ugroženih objekata Almaškog kraja.

Tim čine predstavnici Grada, Pokrajine, pravoslavne crkve, Udruženja građana ''Almašani'', Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Istorijskog Arhiva Grada Novog Sada, Matice srpske i arhitekte.

Tim će definisati plan aktivnosti, rokove, potrebna sredstva i subjekte zadužene za njihovu realizaciju. Administrativne i stručne poslove za potrebe Koordinacionog tima obavlјaće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Uređenje Almaškog kraja deo je Sporazuma o zajedničkom investiranju i realizaciji investicionih projekata i projekata tekućeg održavanja od zajedničkog interesa koji je potpisan između Grada Novog Sada i AP Vojvodina.

Uređenje Almaškog kraja obuhvata rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnih površina sa javnim osvetlјenjem i komunalnom infrastrukturom, odnosno izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Podbari, kao i obnovu fasada i krovova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i korišćenje kulturnih dobara, s obzirom na to da je Almaški kraj 2019. godine proglašen zaštićenom prostorno kulturno-istorijskom celinom.

-Almaški kraj je naselјen pre 300 godina i on predstavlјa naše autentično kulturno-istorijsko nasleđe. Od izuzetnog je značaja da očuvamo njegov izgled, da objektima vratimo nekadašnji sjaj, ali i da infrastrukturno i komunalno ovaj deo grada bude adekvatno opremlјen. Osim što radimo na unapređivanju uslova za život građana, mi nastojimo da stvorimo ambijentalnu celinu koje svedoči o specifičnom duhu našeg grada. Samim tim doprinosimo turističkoj ponudi i skrećemo pažnju na bogatstvo koje imamo i van užeg centra grada – istakao je predsednik Koordinacionog timam, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

Novi sad, 14. mart 2022. godine