Čitaj mi

ODRŽANA DESETA BAJRAMSKA SOFRA U NOVOM SADU

Jubilarna, deseta Bajramska sofra, povodom Ramazanskog Bajrama, održana je u centru Novog Sada. Islamska zajednica Srbije-Muftijstvo vojvođansko, Medžlis IZ bački i udruženje ''NUR-Svetlost'', uz podršku udruženja Matice Albanaca Srbije, AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Kulturnog centra Novog Sada, organizuju tu svečanost kako bi zajedno sa sugrađanima obeležili jedan od najznačajnijih islamskih praznika.

- Novi Sad je uvek bio grad otvorenog srca i kao takav se razvijao. Kada nam dođu iz drugih država i pričaju o evropskim vrednostima i multikulturalnosti, ja uvek kažem, nas tome ne treba učiti, jer mi tako živimo vekovima. Zajedno obeležavamo praznike svih veroispovesti, ali i sve druge datume važne za naš grad. Naš muftija je pravi Novosađanin, i uvek je prisutan na svim bitnim događajima za Novi Sad, pokazujući da je islamska zajednica deo našeg grada. Današnji događaj je poruka svim ekstremistima, da se govor mržnje nikada neće tolerisati. Živimo svi zajedno, vernici i oni koji to nisu, i dobro se razumemo, i na primeru Novog Sada drugi mogu da uče – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vojvođanski muftija Muhamed Zilјkić naglasio je da muslimani tradicionalno obeležavaju ovaj praznik bajramskim soframa u svojim domovima, i tada se lјudi obilaze, druže, čestitaju i čašćavaju, a bajramskom sofrom u centru grada žele da tu radost podele sa svojim sugrađanima.

- Simbolika srca koje smo ovde postavili jeste da je naša bratska ruka ispružena, i želimo da razbijemo sve predrasude prema islamu. To je religija mira, lјubavi, harmonije i tolerancije, i želimo da nas sugrađni takvima prihvate – naglasio je Muhamed Zilјkić.

Bajramskoj sofri u Novom Sadu prisustvovale su brojne ugledne ličnosti, a pored trpeze tradicionalnih specijaliteta poput mantija, baklava i pita, upriličen je i bogat kulturni program u kojem su učestvovali dečji hor iz Novog Sada, muški hor iz Beograda i ženski hor iz Novog Pazara.

Novi Sad, 16. jun 2018. godine