Čitaj mi

ODRŽANA CEREMONIJA VAĐENјA ČASNOG BOGOJAVLjENSKOG KRSTA IZ DUNAVA

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je tradicionalnom skupu povodom plivanja za Bogojavlјenski krst u Sremskoj Kamenici u organizaciji Mesne zajednice Sremska Kamenica i Srpske pravoslavne crkve. Nakon liturgije održane u Hramu presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, krst je spušten do Dunava nadomak stadiona „Fruškogorac“. S obzirom na to da je trenutno na snazi zakonska zabrana plovidbe Dunavom, lјudi prijavlјeni za plivanje su umesto takmičenju, pristupili svetom činu vađenja Časnog Bogojavlјenskog krsta iz reke Dunav.

- Plivanje za Časni krst se u Sremskoj Kamenici održava po četvrti put i sada možemo da kažemo da je ovo preraslo u tradicionalno okuplјanje Novosađana. Zahvalјujući izuzetno dobroj saradnji između policije, vojske, žandarmerije, crkve i gradske uprave, i ove godine smo kroz harmoniju i lјubav sve uspešno realizovali. Mi smo poštovali zakon u pogledu zabrane plovidbe Dunavom, tako da nije kao svake godine bilo plivanja, već je preko četrdeset odvažnih pojedinaca, kroz jedan čin požrtvovanja ušlo u hladnu reku i polјubilo krst. Iako ove godine nije bilo tog klasičnog takmičenja, složni smo u stavu da su ovogodišnji pobednici svi oni koji su ušli u hladni Dunav čime su pokazali odlučnost i snagu svoje vere. Želim da se zahvalim svim organizatorima i učesnicima, a posebno plivačima koji su danas pod neuslovnim okolnostima ušli u Dunav, za lјubav svoje vere - rekao je Ognjen Cvjetićanin.

Prota Gavrilo Milovanović, sveštenoslužitelј hrama presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, osvetio je Časni i Životvorni krst, dajući blagoslov plivačima. Časni krst ima posebnu simboliku, cilј plivanja za njega na Bogojavlјenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlјa simbol zdravlјa za sve lјude koji plove i koji će ploviti tom rekom. Ove godine učestvovalo je više od 40 lјudi, a među njima su bili pripadnici policije, vojske, žandarmerije, sportskih klubova, studenti i drugi. 

Novi Sad, 18. januar 2017. godine