Čitaj mi

ODRŽAN STRUČNI SKUP POVODOM SVETSKOG DANA ŠUMA

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, Polјoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu i JKP ''Gradsko Zelenilo'' organizovali su prvi naučno-stručni skup i treći stručno-savetodavni skup ''Zelena arhitektura u eri klimatskih promena''. U uvodnom delu skupa prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu prof. dr Saša Orlović i dekan Polјoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedelјko Tica, a nakon toga u krugu zgrade JKP ''Gradsko Zelenilo'' simbolično su zasadili jedno novo stablo.

-Krećemo u novu etapu humanizacije uslova živlјenja, odnosno ozelenjavanja u Novom Sadu. Krivo mi je što niko ne primećuje da su u novom Generalno-urbanističkom planu grada zelene površine povećane za 180 hektara, uz obavezu investitora da imju 60 posto visokih stabala na parcelama gde grade. U prethodnom periodu radili smo na zalivnim sistemima, kako bismo sve što je zasađeno i što novo sadimo bilo očuvano. U toku je kompletna rekonstrukcija Dunavskog parka posle dugo vremena, a danas ćemo videti i film o budućem Central parku koji će zauzimati prostor oko ranžirne stanice. Površinski će biti impozantan, a pešačkom pasarelom biće spojen sa novim parkom između Detelinare i Novog naselјa – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prof. dr Saša Orlović rekao je da ovim skupom žele da na početku proleća i na Svetski dan šuma pokažu odgovornost prema budućnosti.

-Na današnjem skupu imamo gostujućeg inostranog predavača Atilu Tota koji će takođe održati studentima radionicu koja će trajati pet dana. U Novom Sadu intenzivno sadimo vodeći računa o bilјnim vrstama, kako bi bile zastuplјene one koje imaju optimalne uslove da opstanu. Obavlјamo redovan monitoring gasova staklene bašte u gradu, kao i zdravstvenog stanja stabala, kako bismo sprečili da drveće pada. Naš cilј je održivi razvoj zdravog Novog Sada – istakao je prof. dr Saša Orlović.

Dekan Polјoprivrednog fakulteta prof. dr Nedelјko Tica rekao je da ta obrazovna ustanova daje podršku razvoju šumarstva i zelene arhitekture u gradovima.

-Svi zajedno moramo delovati kako bismo povećali stepen pošumlјavanja. Grad Novi Sad opredelio se da se razvija uvažavajući zelenu arhitekturu uz podršku Polјoprivrednog fakulteta, Instituta za nizijsko šumarstvo i JKP ''Gradsko Zelenilo''. Zelena arhitektura podrazumeva optimalni odnos između urbanog razvoja i ozelenjavanja – ocenio je prof. dr Nedelјko Tica.

Novi Sad, 21. mart 2022. godine