Čitaj mi

ODRŽAN OKRUGLI STO O MALOLETNIČKOJ DELINKVENCIJI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa načelnikom Policijske uprave u Novom Sadu Stevanom Krstićem, načelnikom Odeljenja za maloletničku delinkvencviju Nenadom Erdeljanom,  direktorom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada Nenadom Draškovićem, kao i predstavnicima suda i tužilaštva, prisustvovao je okruglom stolu „Problemi i predlozi rešenja u radu sa mladima sa problemima u ponašanju“ u okviru kojeg se razgovaralo o maloletničkoj delinkvenciji u Novom Sadu i predlozima za njeno suzbijanje.

- Postoji apsolutna volja svih učesnika ovog sastanka da zajednički rešavamo problem koji je danas bio glavna tema. Prvenstveno smo razgovarali o prihvatilištu sa prihvatnom stanicom za maloletna lica sa problemima u ponašanju, kao i onih koji su krivično procesuirani. Imajući u vidu da je trenutno prihvatilište smešteno u okviru Sigurne dečje kuće, to predstavlja ozbiljan problem, jer se s jedne strane nalaze oni koji su žrtve nasilja, a s druge strane su maloletna lica koja su osumnjičena za neprimereno ponašanje. Postoji apsolutna saglasnost između Osnovnog i Višeg tužilaštva, Višeg suda, Centra za socijalni rad, Policijske uprave u Novom Sadu i Grada Novog Sada da taj problem treba hitno rešiti. Grad Novi Sad je spreman da ponudi svoje kapacitete za izgradnju posebnog objekta na novoj lokaciji kako bi prihvatilište bilo izmešteno iz Sigurne dečje kuće i kako bismo taj problem konačno otklonili. Ono što je pred svima nama, jeste da definišemo kako će aktuelna situacija biti ublažena do izgradnje novog objekta, a u tom cilju razgovarano je o nekim drugim prostorima koje Grad ili Republika mogu ponuditi da bi se izvršilo privremeno premeštanje - rekao je gradonačelnik Vučević.

Gradonačelnik je na sastanku pokrenuo i temu opšte bezbednosti u Novom Sadu, pa su učesnici okruglog stola diskutovali o nasilju u školama, vršnjačkom nasilju, pitanju rada ugostiteljskih objekata, bezbednosti u saobraćaju , kao i o besplatnom korišćenju školskih sala za sport.

- To su sve teme i problemi koje Grad Novi Sad kao lokalna samouprava želi zajednički da rešava sa svim relevantnim institucijama, a mi ćemo uvek biti snažan i pouzdan partner u tom procesu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i najavio kao sledeći korak sastanke sa direktorima novosadskih škola, Savetima roditelja, kao i predstavnicima Učeničkih parlamenata.

Načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Stevan Krstić rekao je da je povećan trend maloletničkog nasilja u mnogim gradovima u Srbiji, pa i u Novom Sadu, kao i da Policija ne može ovaj problem izneti sama, jer se ona prvenstveno bavi posledicama, a da ovakva koordinacija upravo predstavlja pravi pristup rešavanju problema nasilja na duže staze.

Novi Sad, 10. oktobar 2013. godine