Čitaj mi

OBELEŽENO 100 GODINA OD NASTANKA NASELjA VETERNIK

Povodom obeležavanja 100 godina od nastanka naselјa Veternik gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otkrivanju Spomenika srpskom dobrovolјcu u tom naselјu. Inicijativu za podizanje Spomenika podnelo je Udruženje „Vojnička pasulјijada Veternik“, povodom obeležavanja 100 godina od nastanka naselјa Veternik, ali i povodom prisajedinjenja Vojvodine Kralјevini Srbiji.

-Veternik je ponosno naselјe koje je nastalo odlukom Kralјa Aleksandra I Karađorđevića da podari ovu zemlјu solunskim dobrovolјcima i junacima, onima koji su preživeli golgotu povlačenja preko Albanije, onima koji su dve godine jurišali i probijali solunski front, a posle doneli slobodu u ove krajeve. Veternik je dobio ne samo spomenik posvećen našim precima, nego i svetionik za sadašnjost, i svetionik koji će budućim generacijama ukazivati na pravi put. Siguran sam da su i naši dedovi i pradedovi ponosni na nas, jer se borimo za bogatije njive i vinograde, za nove škole, puteve i fabrike. Isto tako, verujem i da su naše bake i prabake, koje su čuvale decu i porodicu i izdržale sve kroz šta je prolazio naš narod pre sto godina, zadovolјne kada vide kako ovaj narod danas živi, ceni i poštuje sve što ima, ali da ne da na sebe. Veternik posle gotovo sto godina od nastajanja do danas, je jedno veliko, razvijeno naselјe sa sjajnim lјudima, i siguran sam da će i u narednom periodu nastaviti da se razvija – rekao je Miloš Vučević.

Spomenik srpskom dobrovolјcu u Veterniku podignut je u čast dobrovolјaca srpske vojske za herojsku borbu na planini Veternik u Prvom svetskom ratu, izliven je u bronzi, a rad je umetnika Đorđa Lazića Ćapše, akademskog vajara iz Sremskih Karlovaca.

Nakon otkrivanja spomenika, gradonačelnik Vučević obišao je i humanitarnu manifestaciju „Vojnička pasulјijada u Veterniku“, koju već četvrtu godinu za redom organizuje MZ „Veternik“ u saradnji sa Prvom brigadom kopnene vojske. Tom priliko on je naglasio da je današnja manifestacija prepoznatljiva za sve koji su služili vojsku ali i da ima posebnu simboliku jer ne predstavlјa samo „puku hranu već za naš narod simbolizuje snagu da se izdrže velika iskušenja“.

Komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Želјko Petrović zahvalio se građanima Veternika što se sećaju svojih predaka.

-Malo je Srba koji nisu nekog izgubili na Kajmakčalanu, a veliki je broj srpskih vojnika ostavio život tamo. Tri komandanta batalјona su poginula u toj velikoj bici i retko koja jedinica to može da izdrži i da trijumfuje. Vojnici današnje srpske vojske imaju jednu obevezu više a to je da, kada budu radili na podizanju svojih sposobnosti, se sete u svakom trenutku lјudi koji su ostavili svoj život kako bismo mi danas živeli u miru – rekao je general Petrović.

Predsednik Organizacionog odbora Vojničke pasulјijade u Veterniku Milan Balać rekao je da je ta manifestacija i ove godine humanitarnog karaktera i da će sva sredstva koja su uplaćena kao kotizacija za učešće u takmičenju, biti donirana dvema porodicama koje žive u Veterniku i socijalno su ugrožene.

Novi Sad, 30. septembar 2018. godine