Čitaj mi

OBELEŽENA SEDAMDESETOGODIŠNJICA NOVOSADSKE RACIJE

Povodom obeležavanja sedamdesetogodišnjice Novosadske racije Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić primio je ambasadora Izraela Josefa Levija, a potom su gradonačelnik, ambasador Izraela, ambasador Mađarske Oskar Nikovic i počasni građanin Novog Sada dr Efraim Zurof, zajedno sa predstavnicima Grada, APV Vojvodine i Jevrejske opštine prisustvovali pomenu žrtvama Novosadske Racije na keju kod spomenika Porodica.

- Danas smo se okupili da odamo poštu nevinim žrtvama najveće tragedije u istoriji Novog Sada. Izuzetno je važno da sećanje na ovaj događaj posluži kao opomena budućim generacijama da se nikada više ovakvi zločini ne ponove. Došao sam da zajedno sa Novosađankama i Novosađanima zapalim sveću i položim cveće i da sa ovog mesta u duhu zajedništva pošaljemo poruku mira i ljubavi – istakao je gradonačelnik Pavličić.

Povodom sedamdesetogodišnjice Novosadske racije u Svečanoj sali Gradske kuće dr Efraim Zurof održao je predavanje tokom kojeg se osvrnuo na slučaj Šandor Kepiro i naglasio da svi koji su činili zločine moraju biti privedeni licu pravde.

- Naša obaveza je da sprečimo da neki ljudi skrivaju činjenice o zločinima koji su se dogodili i da se borimo protiv laži – naglasio je dr Zurof.On je takođe pohvalio gest gradonačelnika Novog Sada kojim je obzbeđeno da se godišnjica Novosadske racije obeleži jedinstveno.

Gradonačelnik Igor Pavličić zahvalio se dr Efraimu Zurofu što doprinosi rasvetljavanju zločina, borbi za istinu i njenoj internacionalizaciji.

Tragični događaji odigrali su se u Novom Sadu 21., 22., i 23. januara 1942. godine. Za vreme najveće katastrofe u istoriji našeg grada stradalo je više od 1300 nevinih Jevreja, Roma, Srba i drugo civilno stanovništvo.

Novi Sad, 23. januar 2012. godine