Čitaj mi

OBELEŽENA 75. GODIŠNјICA NOVOSADSKE RACIJE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju 75. godišnjice Novosadske racije, jedne od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada, u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine ubijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hilјada lјudi.

- Na današnji dan, pre tačno 75 godina, Novim Sadom je vladao užas. Osim trajnog sećanja u našoj nacionalnoj svesti, istina o fašističkoj raciji trebalo bi da nas ujedini u borbi protiv patološke mržnje i šovinističkog ludila. I ja verujem da se više nikada nećemo brojati, ni prebrojavati po krvnim zrncima, već samo po čestitosti. Verujem da će nam uvek biti važnije kakvi smo, a ne ko smo, i da ćemo na ružne reči odgovarati lepim. I verujem da ćemo u našem Novom Sadu uvek slobodno živeti i govoriti i srpski, i romski, i mađarski i da ćemo se uvažavati, razumeti, poštovati u svima našim razlikama. Danas, 75 godina posle događaja koji je opomena za čovečanstvo, našim gradom vladaju neki novi optimizam, želјa da napredujemo i razvijamo se, da radimo sve ono u čemu je zlo prekinulo hilјade naših sugrađana. To je tuga sa kojom živimo, ali koja nas podstiče da budemo bolјi, ako verujemo u sebe, i u naše zajedništvo - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije organizuju Grad Novi Sad, Jevrejska opština Novi Sad i Eparhija Bačka. Prisutnima se pored gradonačelnika Novog Sada obratio i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, dok je pomen Srpske Pravoslavne Crkve održao Nјegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej, uz sasluženje arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve i novosadskog sveštenstva, a pomen Jevrejske zajednice vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel.

- Sećamo se danas stravičnih zločina tokom Novosadske racije, ne zato što smo bili ogorčeni, ili da bismo popreko gledali komšije koje su se ogrešile o nas, a potom i mi o njih. Nema krivice čitavog naroda, samo pojedinaca, bolesnih umova zadojenih fašizmom i nacizmom, ideologijama koje dojučerašnjeg suseda pretvaraju u zver. Podsećamo se na te događaje da bismo prepoznali uzroke nesuglasica, kako bismo ih u korenu presekli i sprečili da dođe do katastrofalnih posledica. Bolјe je razgovarati i pregovarati hilјadu godina, nego ratovati jedan dan i jedan čas –poručio je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Vence na spomenik „Porodica“ položili su predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, zatim, delegacije Vlade AP Vojvodine, Grada Novog Sada, Ambasade Izraela, Ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske, kao i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije. Takođe, pored mnogobrojnih građana, koji su položili cveće na spomenik „Porodica“, to su učinili i predstavnici ambasada Kipra, Savezne Republike Nemačke, Velike Britanije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država.

U okviru programa obeležavanja Novosadske racije, nastupio je Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ i orkestar Garde Vojske Srbije. Po završetku programa, građani su se uputili na novosadsku plažu „Štrand“, gde su delegacije Grada Novog Sada, Jevrejske opštine Novi Sad i Eparhije Bačke položile cveće na spomen obeležje žrtvama Novosadske racije.

Novi Sad, 23. januar 2017. godine