Čitaj mi

OBELEŽEN SVETSKI DAN PREVENCIJE OSTEOPOROZE

Povodom Svetskog dana prevencije osteoporoze, na edukativnom seminaru, održanom u Skupštini grada, predstavljen je projekat ' Prevencija osteoporoze među stanovništvom pod rizikom na teritoriji Grada Novog Sada“ koji, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo, sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, a u saradnji sa Klinikom za endrokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Specijalnom bolnicom za reumatizam Novi Sad i Domom zdravlja Novi Sad. Taj projekat ima za cilj podizanje nivoa svesti i znanja odraslog stanovništva o značaju, prevenciji, ranom otkrivanju i blagovremenom lečenju osteoporoze.

- Naša namera je da edukujemo građane kako da pravilnom ishranom i zdravim načinom života smanje rizik od pojave ove bolesti koja pogađa oba pola – istakla je na seminaru član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandra Novakov Mikić.

Na inicijativu Međunarodne fondacije za osteoporozu, a pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije od 1996. godine 20. oktobar se obeležava kao Svetski dan prevencije osteoporoze .

Novi Sad, 20. oktobar 2009. godine