Čitaj mi

OBELEŽEN JUBILEJ FONDACIJE „PRIVREDNIК“ I PRIJEM NOVE GENERACIJE STIPENDISTA

Svečana akademija povodom obeležavanja 25 godina rada fondacije „Privrednik“ u Novom Sadu i prijema nove generacije stipendista održana je u Studiju M u prisustvu brojnih zvanica, među kojima su bili Njagovo Preosveštenstvo Mitropolit zagrebački i ljubljanski gospodin dr Porfirije, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

- Drago mi je što prisustvujem prijemu 25. generacije stipendista Fondacije „Privrednik“ kojoj je Grad partner. O značaju njenog rada dovoljno govore broj studeneta kojima su pomogli, ali i imena dobrotvora. Grad Novi Sad će nastaviti da im pruža podršku jer je ulaganje u mlade ljude ulaganje u budućnost - rekao je Milorad Radojević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević čestitao je Fondaciji 25 godina trajanja u Novom Sadu naglasivši da ta organizacija baštini neprolazne vrednosti rada, štedljivosti i pomaganja onima koji žele da se obrazuju.

Upravitelj Fondacije prof. dr Jova Radić rekao je da ove godine Fondacija prima 160 stipendista i to na osnovu konkursa.

- Svi imaju odličan uspeh, a cenimo i socijalne prilike porodica iz kojih dolaze. Fondacija se isključivo finansira iz privatnih izvora, a Grad Novi Sad je jedini donator van tih okvira na čemu smo mu vrlo zahvalni. Fondacija će proširiti svoju delatnost na područje Republike Srpske kao i u delovima Federacije BiH u kojima živi srpski narod. Imaćemo centre u Novom Sadu, Zagrebu i Banjaluci, a posle nove godine formiraćemo zajedničku instituciju i to će biti Savet fondacija sa sedištem u Beogradu. U radu Saveta učestvovaće javne ličnosti kako bi privukli veći broj donatora s ciljm da pomognemo školovanje darovite i siromašne dece - istakao je Jova Radić.

Srpsko privredno društvo „Privrednik“ je jedna od najvećih živih zadužbina sa prosvetno-privrednim karakterom naše novije istorije, koju je krajem devetnaestog veka osnovao Vladimir Matijević. „Privrednik“ je okupljao darovitu i siromašnu decu, iz svih krajeva gde je živeo srpski narod, upućujući ih na školovanje, a kasnije im pomagao da otvore svoje samostalne radnje i započnu sopstveni posao. Donatori „Privrednika“ između ostalih bili su Mihajlo Pupin, Nikola Tesla i Jovan Cvijić. Rukovodeći se plemenitom i korisnom idejom, rad „Privrednika“ je obnovljen januara 1993. godine u Novom Sadu.

Novi Sad, 22. novembar 2018. godine