Čitaj mi

OBELEŽEN DAN SEĆANЈA NA DEPORTACIJU NOVOSADSKIH JEVREJA

Tokom Drugog svetskog rata populacija od nekoliko hilјada novosadskih Jevreja skoro je nestala. U januarskoj raciji 1942. godine, fašisti su ubili preko 800 Jevreja, pored toga, tokom celog rata oni su deportovani i ubijani, a u proleće 1944. godine preživeli su prebačeni u koncentracione logore. Na kraju Drugog svetskog rata u Novom Sadu je ostalo samo dvadeset Jevreja, a u narednim mesecima vratilo se još nekoliko stotina njih koji su rat proveli u partizanima, izbeglištvu ili u logorima širom Evrope. Nakon rata, veliki broj preživelih se iselio u Izrael.

Jevrejska opština Novi Sad danas je obeležila 78. godišnjicu deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u koncentracione logore Evrope, a najviše u Aušvic. Tim povodom, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark i predstavnici GO SUBNOR-a položili su vence kod spomen-ploče na Sinagogi.

- Čudovišna politika okupatora tokom Drugog svetskog rata dovela novosadsku Jevrejsku zajednicu na ivicu biološkog opstanka. Danas stojimo ovde smo sa njihovim potomcima, sa kojima se zajedno sećamo naših rođaka, komšija i sugrađana, koji su samo zato što su bili Jevreji, deportovani u nacističke logore smrti. Sa velikim poštovanjem i žalјenjem sećamo se ogromnog gubitka, ne samo za jevrejsku zajednicu, već i za naš grad, državu i čovečanstvo. Teško je zamisliti da su se pre 78 godina na ulicama Novog Sada dogodila masovna deportacija, plјačka, progoni i ubistva.  Čak i sa ovog svetog mesta, lјudi su odvođeni iz  Sinagoge prema železničkoj stanici i dalјe ka putu bez povratka.  To nikoga ne ostavlјa ravnodušnim, a na nama je da ne dozvolimo pojavu bilo kakvog oblika ekstremizma i podela u našem gradu i u našoj državi. Nikada ne smemo zaboraviti gubitak i žrtve naših sugrađana jevrejske veroispovesti jer time ispunjavamo i nameru zločinaca da oni zauvek nestanu. Zato je sećanje na ove traumatične događaje imperativ civilizovanog društva. Sećanje na žrtve nacizma i opasnosti koja ova idelologija donosi, moramo naglašavati svakoj generaciji koja stasava kako se ovakvi i slični zločini nikada ne bi ponovili– izjavio je Milan Đurić.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da je tog 26. aprila 1944. godine 1900 jevreja, uglavnom žena, dece i starijih lјudi iz novosadske Sinagoge odvedeno u smrt.

- Putovali su dva meseca da bi stigli u najstrašniji logor uništenja Aušvic – Birkenau. Otprilike njih 300 se vratilo i oni čine jezgro današnje Jevrejske opštine Novi Sad. Uprkos očajničkim pokušajima fašista da potpuno unište sve Jevreje, oni nisu uspeli u tome. Mi smo danas ovde i ponosno čuvamo naše običaje, tradiciju i uspomenu na naše tragično preminule sunarodnike– istakao je Mirko Štark.

Događaju je prisustvovao devedesetpetogodišnji Novosađanin Pavle Katić koji je preživeo nekoliko logora i koji je svedočio o surovim iskustvima pripadnika jevrejske nacionalne zajednice u Drugom svetskom ratu. Nјega su pre deportacije uhapsili mađarski okupatori koji su ga osudili na robiju, a nakon zatvora odveden je u koncentracioni logor.

- Taj logor napravlјen je sa cilјem uništenja svih onih koji su bili protiv režima nemačkog rajha. Tu sam preživeo nekoliko meseci rada do iscrplјenja. Svi koji su bili snažni radili su duže, a ostali su postajali invalidi koje su likvidirali. Tako sam i ja, u januaru 1945. godine odveden u logor gde je bio krematorijum koji nije mogao ni da prihvati sve žrtve. Posle nekoliko meseci, 28. aprila dočekao sam oslobađanje i tada sam dospeo u jedan američki logor za oporavak, a nakon toga sam vraćen u svoju zemlјu. Sve aktivnosti vezane za otpor fašizmu odvijale su se i ovde u Novom Sadu. Među Jevrejima je bilo više stotina njih koji su u tome učestvovali i koji su dali život za tu borbu, a među njima je bio i moj brat Mirko– ispričao je Pavle Katić.

Novi Sad, 26. april 2022. godine