Čitaj mi

OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA DEPORTACIJU NOVOSADSКIH JEVREJA

Jevrejska opština Novi Sad danas obeležava 77. godišnjicu deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u koncentracione logore Evrope, a najviše u Aušvic. Tim povodom, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam i predstavnici GO SUBNOR-a položili su vence kod spomen-ploče na Sinagogi.

-Na današnji dan, svake godine, sa velikim poštovanjem i žaljenjem sećamo se naših sugrađana koje su samo zato što su bili jevreji, fašističke vlasti deportovale u logore smrti. Samo par meseci pre nego što će se rat okončati, 26. aprila 1944. godine, uhapšeno je i deportovano preko 1900 novosadskih jevreja, a njihova imovina je opljačkana. Činjenica da je u tom periodu, u Novom Sadu, 50 procenata jedne nacionalne zajednice ubijeno i progonjeno predstavlja sramotu za celo čovečanstvo i veliki gubitak za jevrejsku zajednicu, naš grad i državu. Sećanje na njih, kao i na sve ostale žrtve fašizma je naša obaveza koju moramo negovati i prenositi sa generacije na generaciju kako se ovakvi zločini nikada više ne bi ponovili  – izjavio je Milan Đurić.

Tokom Drugog svetskog rata populacija od nekoliko hiljada novosadskih Jevreja skoro je nestala. U januarskoj raciji 1942. godine, fašisti su ubili preko 800 Jevreja, pored toga, tokom celog rata oni su deportovani i ubijani, a u proleće 1944. godine preživeli su prebačeni u koncentracione logore. Na kraju Drugog svetskog rata u Novom Sadu je ostalo samo dvadeset Jevreja, a u narednim mesecima vratilo se još nekoliko stotina njih koji su rat proveli u partizanima, izbeglištvu ili u logorima širom Evrope. Nakon rata, veliki broj preživelih se iselio u Izrael.

Novi Sad, 26. april 2021. godine