Čitaj mi

OBELEŽEN DAN OSOBA SA INVALIDITETOM U DOMU „VETERNIK“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom povodom kojeg se u prostorijama Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju “Veternik” održala manifestacija sportsko-kulturnog karaktera čiji su učesnici bili korisnici Doma. Svoju posetu, gradonačelnik je iskoristio da direktoru Zoranu Arbutini preda klјučeve kombija marke „Ford“ koji je dat na korišćenje Domu „Veternik“ od strane Grada.

-Veliko mi je zadovolјstvo i čast što sam pozvan da Međunarodni dan osoba sa invaliditetom provedem zajedno sa našim prijatelјima u Domu „Veternik“. Grad je sa Domom prethodnih godina imao kvalitetnu saradnju i bili smo partneri na mnogim projektima. Iako Grad kao jedinica lokalne samouprave nije njegov osnivač, mi imamo potrebu i zadatak da snažno podupiremo rad Doma. Jedan od vidova pomoći, jeste obezbeđivanje sredstava u budžetu koja je Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu predvidela za 2015. godinu za kupovinu kombi vozila za Dom, a koje danas predajemo na korišćenje. Nadam se da ćemo i u 2016. godini nastaviti dobru saradnju, ne samo sa Domom u Veterniku, već i sa svim reprezentativnim udruženjima koja se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom - rekao je gradonačelnik Vučević.

Gradonačelnik je tom prilikom istakao da je Grad Novi Sad za vreme njegovog mandata, u prethodne tri godine, izdvojio gotovo 50 miliona dinara za reprezentativna udruženja koja se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom.

- Imamo još mnogo zadataka pred nama, a to je pre svega otklanjanje arhitektonskih barijera, u čemu učestvuju JP „Zavod za izgradnju grada“ i JP „Urbanizam“ uz podršku i savete strukovnih reprezentativnih udruženja. To nisu mala sredstva koja smo izdvajaili ovih godina, ali postoji potreba za još većim ulaganjima. Grad Novi Sad je u 2015. godini u budžetu opredelio 5 % ukupnih budžetskih sredstava za oblast socijalne politike, dok je  prosek izdvajanja sredstava lokalnih samouprava u Srbiji za te namene 2 % - istakao je gradonačelnik.

Direktor Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju “Veternik” Zoran Arbutina se zahvalio na vozilu, rekavši da je obezbeđivanje sredstava za nabavku tog kombija tek vrh ledenog brega kada se govori o saradnji Doma i Grada.

- Grad Novi Sad pomaže naš rad, a realizacija mnogih projekata se odvija dugi niz godina upravo zahvalјujući finansiranju od strane Grada. Mi trenutno zbrinjavamo 540 korisnika i jedna smo od najvećih ustanova socijalne zaštite u zemlјi. Ovo vozilo nam omogućava da aktivnosti koje su predviđene van ustanove, sada lakše realizujemo, kao što je  transport dece van ustanove na izlete i razne manifestacije – rekao je direktor Arbutina.

Nakon predstave koju su priredili štićenici Doma, upriličeno je takmičenje u stonom tenisu u fiskulturnoj sali Doma, između korisnika Doma i stonotenisera paraolompijaca, članova stonoteniskog kluba “SPIN”.

Novi Sad, 3. decembar 2015. godine