Čitaj mi

NOVI SAD U SUSRET EVROPSKOJ PRESTONICI KULTURE 2020.

Na konstitutivnoj sednici Organizacionog odbora inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture u Gradskoj kući, kojoj su pored brojnih predstavnika iz oblasti kulture grada prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić i ministar kulture Republike Srbije Bratislav Petković, za predsednika je imenovan direktor Kulturnog centra Novog Sada dr Andrej Fajgelj.
Tim povodom održan je niz predavanja u Gradskoj kući posvećenih kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine u kojima su učestvovali predavači iz Maribora - Evropske prestonice kulture za 2012. godinu. Seminar o iskustvima Maribora organizovao je Kulturni centar Novog Sada pod nazivom „Kako biti Evropska prestonica kulture-iskustva Maribora 2012“, a eminentni slovenački kulturni i marketinški stručnjaci, članovi tima koji su obezbedili Mariboru prošlogodišnju titulu Evropske prestonice kulture, održali su predavanja na tu temu.

- Ja sam dobio veliku odgovornost da rukovodim projektom koji spada u najveće projekte kulture u Evropskoj uniji, a to je kandidatura grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Mi ćemo biti zaduženi da u toj evropskoj trci pobedi baš naš grad, a sve to radimo za građane koji će osetiti brojne koristi preko kulturnih projekta. Priprema za projekat traje šest godina, a u tom ozbiljnom procesu presudan je opšti, a ne lični interes i mi ćemo učiniti sve da istrajemo u tome i da Novi Sad postane Evropska prestonica kulture 2020. godine – rekao je predsednik Organizacionog odbora inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture dr Andrej Fajgelj.

Članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić rekla je da u radu Odbora sledi jasno definisanje i osnaživanje aktivnosti u Akcionom planu,  a prvi korak nakon konstitutivne sednice će biti organizovanje radnih tela koja će konstituisati Odbor. Ministar kulture Bratislav Petković, koji je i član Organizacionog odbora, pružio je podršku Gradu Novom Sadu i rekao da uz ozbiljan i temeljan rad, Novi Sad ima više šansi od Beograda u trci za tu prestižnu titulu s obzirom na kriterijume koje propisuje Evropska zajednica.

Na predavanjima se govorilo o osnivanju Zavoda Maribor 2012, o izboru i realizaciji projekata i programa, o marketinškim aspektima i brendiranju projekta kao i o pozitivnim efektima koje kandidatura donosi gradu i državi, a posebna pažnja je posvećena procesu spremanja kandidature za projekat Evropske prestonice kulture u praksi. Predavanju su pored gostiju iz Maribora, prisustvovali i predstavnici kulturnih institucija, nevladine organizacije, kao i ugledni umetnici iz Novog Sada.

Novi Sad, 25. februar 2013. godine