Čitaj mi

NOVI SAD NASTAVLJA DA PRIVLAČI INVESTICIJE, OTVARAJU SE NOVA RADNA MESTA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas sa predstavnicima nemačke kompanije „Кontinental“ u Novom Sadu, koji su ga obavestili o tome kako teku radovi na otvaranju nove fabrike za proizvodnju automobilske elektronike u Industrijskoj zoni Sever 4, ali i da pored te fabrike planiraju izgradnju još jedne fabrike u radnoj zoni Кać gde su kupili parcele u ukupnoj površini 31ha. U pitanju su dve investicije ukupne vrednosti 140 miliona evra u kojoj će za početak biti otvoreno novih 500 radnih mesta.  

- Ovo je još jedna sjajna vest za Novi Sad, i celu Srbiju. Ne samo da nam dolaze novi investitori, već i oni koji su prisutni na našem tržištu proširuju svoje proizvodne kapacitete i nastavljaju ulaganja. To je potvrda koliko je naša država ekonomski snažna, i u ovom teškom periodu sa kojim se suočava ceo svet zbog globalne pandemije. Mi smo sa „Кontinetalom“ i partneri i prijatelji. I kada su pre nekoliko godina doneli odluku o tome da Istraživačko – razvojni centar otvore baš u Novom Sadu, čime su za našu ekonomiju napravili veliki skok unapred i uveli nas u višu ligu investicija i investitora, ja sam bio siguran da na tome neće stati - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

U prvoj fazi realizacije nove investicije, „Кontinetal“ će u Industrijskoj zoni Sever 4  zakupiti 8000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora, a u drugoj fazi će se graditi potpuno novi industrijski kompleks u radnoj zoni Кać i na leto ove godine se planira postavljanje kamena temeljca i početak izgradnje tako da će ove godine „Кontinetal“ započeti izgradnju dve fabrike u Novom Sadu.

- Izuzetno sam ponosan što su odlični rezultati Istraživačko-razvojnog centra u Novom Sadu privukli ovu veliku investiciju za Srbiju. Ovo je prava dodata vrednost za ekonomiju kada se inovativni rad naših inženjera pretvori u stvarni proizvod sa oznakom „Mejd in Srbija“ - naglasio je generalni direktor „Кontinetal Automotiv Srbija“ Saša Ćoringa.

Da su do sada naišli na izuzetnu podršku lokalnih i državnih institucija potvrdio je i direktor fabrike „Кontinental Automotiv Srbija“ Lučijan Marđineanu. On je istakao da su visoko obrazovane kolege koje su im se pridružile ispunili sva njihova očekivanja, i da će jedan takav tim i dalje doprinositi razvoju poslovnog okruženja na teritoriji Novog Sada i okoline.   

- It industrija u Srbiji i Novom Sadu je jedan od najboljih delova naše ekonomije. U celom svetu vlada velika borba za mlade talente, a Novi Sad ih ima jer ima snažan Unverzitet kao rasadnik kadrova. Sve činimo kako bi oni ostali ovde, ali i poboljšali opštu privrednu klimu, ojačali sve grane privrede i samim tim obezbedili veći standard svim građanima – zaključio je Lučijan Marđineanu.

U Кontinentalovom Istraživačkom razvojnom centru u Novom Sadu trenutno radi 600 inženjera na razvoju najinovativnijih tehnologija za auto industriju.

Novi Sad, 13. januar 2021. godine